Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki pártok azt követelik a kormánytól, hozza nyilvánosságra az Orbán vejének korrupcióját vizsgáló OLAF-jelentést

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az LMP és a Párbeszéd is azt követeli a kormánytól hozzák nyilvánosságra az OLAF jelentést amely alapján az európai uniós csalás elleni szervezet jogi lépések megtételét kéri a magyar ügyészségtől, és azt ajánlja az Európai Bíróságnak, hogy kérje vissza az ügyekben érintett 40 millió eurónyi támogatást. Az ügyek Orbán Viktor vejének Tiborcz Istvánnak korábbi cégét az Elios-t, és az álltala elnyert közbeszerzéseket érintik.

Jávor Benedek a Párbeszéd Európai parlamenti képviselője, aki még másfél évvel ezelőtt fordult az OLAF-hoz, Tiborcz István gyanús üzelmei miatt, most Lázár Jánoshoz fordult, hozzák nyilvánosságra a teljes OLAF jelentést, amelyet átadott a magyar félnek az európai testület. Mint a képviselő írja Facebook oldalán:

„Jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz az OLAF-jelentés az Orbán-család korrupciójáról, ezért ma Lázár Jánoshoz fordultam, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Csalás Elleni Hivatal jelentését. A 4-es metró ügyében a nyilvánosságra hozatalhoz fűződő közérdeket tudták érvényesíteni, és publikálni abban az ügyben az OLAF jelentését. A miniszterelnök vejért érintő korrupciós ügyben a semmivel kisebb közérdek egyértelművé teszi, hogy elkerülhetetlen a jelentés elérhetővé tétele.”

Hadházy Ákos az LMP társelnöke is a kormányhoz fordult az ügyben. Ő Csepreghy Nándort szólította fel, hogy hozza nyilvánosságra az OLAF jelentést.

A magyar politikai közélet a legsúlyosabb morális válságát éli meg, hiszen nem volt még olyan korrupciós ügy, amelyik nyilvánvalóan ennyire „magasra vezetett”, és egy hivatalában lévő miniszterelnök családját érintette volna – mondta Hadházy az MTI tudósítása szerint.

Ha 4-es metró ügyénél a kormány megbízott az OLAF-ban és elfogadta a szervezet vizsgálatát, akkor semmi nem akadályozhatja meg, hogy ebben az ügyben is nyilvánosságra hozza a teljes anyagot. Ha ez nem történik meg, akkor az elárulja, hogy a kormány minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy a magyar emberek tudomására jusson ez az ügy – tette hozzá.

Az LMP a tisztánlátás érdekében parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben.

MTI/Mérce

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook