Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 2 perc 36 másodperces videóban mutatja be a diósjenői képviselőtestület, hogyan működik ma a demokrácia Magyarországon

Ez a cikk több mint 6 éves.

A diósjenői képviselőtestület gyors, rendkívüli ülést tartott január 5-én. A polgármester felolvasta a napirendi javaslatokat, amelyek az ő a falut érintő korrupciós ügyében való érintettségét vizsgálták volna, majd szavaztak a napirendről.

Mivel három képviselőtársával együtt 4-3 arányban nem fogadták el a napirendet, ezután le is zárta az ülést. Az egyik képviselő a háromból még üvöltözött egy sort, de a „demokrácia” az „demokrácia”.

Persze már a rendkívüli ülésnek is voltak előzményei. Például kétszer már megpróbálták összehívni, de a polgármester nem volt hajlandó megtartani azokat.

Aztán ott volt a falugyűlés, amely megtartását a 2600 fős településen 600 polgár kérvényezte, de a polgármester nem ment el rá. A falugyűlésen végül így is több százan vettek részt.

De mi az ami egy ilyen kis faluban ennyire kiveri a biztosítékot?

Például az, hogy a falu egyetlen patakjára zsilip- és tórendszert épít Oszter Sándor színész (Lázár János vadásztársa) a villája mellé. A villára építési engedélyt is úgy kapott, hogy előtte átminősítették a területet. Az Átlátszó írta meg ennek történetét:

„Csakhogy épp az Oszterék által kiszemelt telken folyik keresztül a Jenői patak, amit értelemszerűen nem lehet eladni, hiszen minden természetes álló vagy folyó víz a magyar állam tulajdona, annak legfeljebb a kezelője lehet valaki más.

A készséges önkormányzat megoldotta ezt a problémát is: a 74/2000 számú képviselőtestületi határozat az ingatlan művelési ágának átminősítésével a Jenei-patak medrét időszakos vízelvezetést szolgáló árokká nevezi át, a patak ma is így szerepel a földhivatali térképen. Az önkormányzat ezzel forgalomképessé teszi az eladhatatlan vagyonelemet, így már nincs akadálya, hogy Oszterék meglevő birtokát gyarapítsa a telekátalakítással létrejött új, közel másfél hektáros terület”

Az a terület, ami egyébként egy alapítvány is kezel, meg egy cég is. Vannak még furcsa önkormányzati döntések és engedélykiadások, tényleg érdemes ennek kapcsán az Átlátszó cikkét elolvasni.

Az új fejlemény, hogy ősszel az ügyben a Nógrád Megyei Nyomozó Ügyészség okirathamisítás miatt indított nyomozást, mert vélhetően a képviselők megtévesztésével hagyta jóvá a települési képviselőtestület többsége a tórendszer kialakításához szükséges engedélyeket, miközben egyébként nem is az ő hatáskörük volt annak a kiadása, hanem a polgármesteré. Egyébként persze a szakhatósági engedélyt a polgármester már korábban kiadta, mint ahogy a közgyűlés döntött volna róla. A megtévesztett önkormányzati képviselők szerint a polgármester tudta, de azt nem kötötte a képviselők orrára, hogy a Jenő-patak medrét Oszter építkezése miatt teljesen át kéne alakítani.

Egyébként ha valaki a végül el nem fogadott napirendi pontokat megnézi, sok szép történet olvashat még el a diósjenői jogállamról.

És a lényeg, hogy a Jenő-patakon magánterületre épített tó-rendszer a helyiek szerint kinyírná Diósjenő természetes vízét, a Jenő-tavat, a horgászok, és a turisták kedvelt helyét.

De nincs semmi gond, egyszerűen leszavazták a napirendet. Megnyugtatni a lakosságot, tájékoztatni, eloszlatni az aggályokat, tisztességesnek lenni? Egy 2600 fős településen is könnyen meg lehet tanulni, hogyan vegyék semmibe a helyi lakosok véleményét.