Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ceglédi migránsőrület: a kis média nagy felelőssége

Ez a cikk több mint 6 éves.

Riadalmat váltott ki tegnapelőtt a ceglédi lakosok körében, hogy idegenek érkeztek a településre, migránsnak néztek ugyanis egy arab turistacsoportot. Ezzel az eseménnyel egyrészt nőtt a kormánypárti média hisztériakeltésének mérhető és igazolható eredményeinek száma.

Ezen túl azonban van egy másik vetülete is a ceglédi történetnek.

Mégpedig az, hogy a migránstematika hogyan tud átütni olyan, egyébként jól működő társadalmi intézményeken, mint egy adott helyi, közszolgálati feladatokat ellátó médium.

A „migránsészlelésről” szóló hír terjedésének origója a Ceglédi Panoráma nevű helyi újság volt, amely rendszerint a város és a térség ügyeiről számol be. A Ceglédi Panoráma egyébként egy ingyenes kiadvány, amely a Panoráma Média Kft. portfóliójának része. Ez számunkra csak azért fontos, mert nem tartozik a Mészáros Lőrinc-féle, hely médiát felzabáló Mediaworks-hálózat alá – persze a fideszes vezetésű önkormányzattól valószínűleg érthető okokból – már csak szakmai szempontok miatt sem – tud túl nagy távolságot tartani.

A Ceglédi Panoráma szolgáltatott – és szolgáltat cikkünk megjelenésének pillanatában is – felületet az alábbiakhoz hasonló „olvasói levelek” alapján írt, „Migránsok Cegléden?” címet viselő cikknek:

„Ma moziból hazafelé egy négerekből és barna bőrű férfiakból álló csoporttal futottunk össze. Először a Rákóczi úton voltak, idegen nyelvet beszélve, persze az arab nyelv valamelyikét. Ezután a Kossuth Ferenc utcán sétálgattak, az úton is. Félig eltakart arccal. Rémisztő volt! Kérem a migráns-veszély miatt és főleg a nőkre tekintettel hívják fel a CEGLÉDI emberek figyelmét, hogy ne járkáljanak egyedül az utcán, mert már itt sem biztonságos”

– hivatkozott a lap K. L. olvasó leírására. Egy másik férfitől pedig az alábbiakat idézik:

„Valamit vettek. Akár sportolói csapat is lehettek – tette hozzá – de nem volt rajtuk egységes ruha, viszont a nyakukban valami egységes cucc volt, amit a kabátjuktól nem lehetett látni és feketék voltak.”

A szerkesztési folyamat megkoronázásaként pedig ilyen leadet sikerült írni a cikkhez:

„Felbolydult csütörtökön délután csendes kisvárosunk élete, ugyanis egy nagyobb létszámú színesbőrű egyénekből álló csapatot láttak több helyen a városban.”

A lokális újságoknak azokon a szürke hétköznapokon is kiemelten nagy felelőssége van a közönségük véleményformálásában, amikor nem vesz át tőlük hírt a fél országos média.

Nemhogy olyankor, amikor egy, a nagypolitika által ilyen szinten terhelt témát dolgoz fel vagy ennyire hanyagul, vagy neadjisten ennyire alattomosan.

Az első verziót egyébként nem olyan nehéz jó lelkiismerettel feltételezni a kis ceglédi újságról, mert a tegnap megjelent migránsozós anyag valódi kakukktojásnak tűnik az egyébként lehetőségeihez képest minőséginek látszó, konszolidált lapban. Az újság oldalát böngészve különösebb politikai értelemben vett tendenciózusság nem is érhető tetten: példának okáért találunk az MSZP és DK helyi jelöltkoordinációjának részleteiről egy igen pontos, objektív beszámolót is. Sőt korábban, a 2015-ös nyári menekülthullám idején ugyanebben a témában íródtak a Ceglédi Panorámában értékes és releváns cikkek: olyanok, amelyek arról szólnak, hogyan raboltak ki migránsokat embercsempészek, és olyanok, amelyek azt firtatják, ki oszt valójában vizet Cegléden a debreceni vonatra várakozó menekülteknek.

A tegnap megjelent írás már csak azért is csorba a Ceglédi Panoráma renoméján, mert önmeghatározásuk szerint is

„Következetesen, minőségi munkával” próbálják „független, objektív médiumként megtartani olvasóink bizalmát”.

Valószínűleg az olvasók is érezték, hogy a Ceglédi Panoráma átlépett egy határt, és – ha el nem is lepték, de – megérkeztek a negatív kommentek és minősítések az újság Facebook-oldalára is.

A cikk leggroteszkebb eleme pedig az utolsó bekezdésben elhelyezett – helyreigazítás-szerűségnek szánt – frissítés, amely minden korábbi szövegrészlet meghagyása után közli az olvasókkal, hogy az egész csak kamu volt:

„Végül egyik szemtanúnktól megtudtuk: mindenki megnyugodhat, nem migránsok lepték el Ceglédet, csak idegenvezető kíséretében utazott át városunkon egy arab turistacsoport.”

Bónuszként pedig azt is odaszúrja a szerkesztő:

„(Ui. Tisztelt olvasók! Mivel többen jelezték, hogy a cikk felett illusztrációként elhelyezett kép félrevezető, ezért azt eltávolítottuk.)”

Tehát mutatni nem, de mondani lehet. Továbbra is.

2018. január 6-án a Migránsőrület Cegléden: a kis média nagy felelőssége című cikkünkben azt a valótlan tényt állítottuk, a Ceglédi Panoráma újság Migránsok Cegléden? című cikkének utolsó bekezdése utólag, frissítésként került a beszámolóba. A valóságban a cikkben szereplő tényállítás ellenkezője az igaz, vagyis az, hogy a „Végül egyik szemtanúnktól megtudtuk: mindenki megnyugodhat, nem migránsok lepték el Ceglédet, csak idegenvezető kíséretében utazott át városunkon egy arab turistacsoport” mondatok már a cikk megírásának idején részét képezték a beszámolónak.