Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakoznak a háziorvosok Romániában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az újév első napjaiban kérdésessé vált, hogy a romániai páciensek ingyenes háziorvosi ellátáshoz juthatnak-e. A háziorvosok ugyanis tiltakozást indítottak az ágazaton belül uralkodó viszonyok miatt, és sokan visszautasították az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) kötendő szerződéseik aláírását. Így pedig sem a vizsgálatok költségeit nem térítheti meg nekik a pénztár, és ártámogatott gyógyszerrecepteket  sem állíthatnak ki.

Emiatt a hét első napjaiban rengeteg háziorvos nem állított ki recepteket és beutalókat, és bár fogadták a pácienseket, gyakorlatilag ingyen dolgoztak. Arra is volt példa, hogy a rendelőben csak a várandós nőket és a fogyatékos pácienseket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket látták el.

Szerdán járt le a háziorvosi szerződések meghosszabbításának az ideje, a CNAS igazgatója azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a háziorvosok 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Ám még így is rengeteg orvos maradt, akik fenntartják a tiltakozást.

Az elégedetlenség legfőbb oka a forráshiány és az orvosokra háruló óriási bürokratikus teher. A tiltakozások hatására az Egészségügyi Minisztérium 17 százalékkal növelte az alapellátásra szánt forrásokat, ám a háziorvosok érdekvédelmi szervezete szerint ez korántsem elegendő. A Háziorvosok Országos Társasága (SNMF) azt szeretné elérni, hogy az ágazat az egészségbiztosítási alap költségvetésének 10 százalékát kapja meg, a jelenlegi 5,8 helyett.

A másik problémát a bürokrácia okozza: az egységes informatikai rendszer miatt az orvosokra rengeteg adminisztratív teher hárul, a páciensekkel való viszony is inkább hasonlít egy hivatali ügyintézéshez, mintsem gyógyításhoz.

A tiltakozó háziorvosok helyzete igen nehéz, hiszen jogilag általában egyéni vállalkozóként kötnek egyéni szerződéseket az egészségbiztosítási pénztárral, így a hatóságok könnyen ki tudják játszani őket egymás ellen. Florian Bodog egészségügyi miniszter csütörtökön arra buzdította a pácienseket, hogy cseréljék le a tiltakozó háziorvosaikat egy másikra.

Megyénként nagy eltérések vannak a háziorvosok hozzáállása között. Hargita megyében szinte az összes háziorvos jelezte, hogy szándékában áll aláírni a szerződés meghosszabbítását, Kovászna megyében azonban szerdáig csak az orvosok 35 százaléka tett így. A Maszol.ro információi szerint Beszterce-Naszód megyében a háziorvosok 75-80 százaléka nem kívánja aláírni a megállapodást, kitartanak a tiltakozás mellett.

A Háziorvosok Országos Társaságának alelnöke, Sandra Adalgiza Alexiu csütörtökön elmondta, folytatják a tiltakozást.