Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rettegünk az állami egészségügytől – de ki tudja megfizetni a magánorvosokat?

Öt évvel ezelőtt átlagosan 33 ezer, három éve 41 ezer, idén már 57 ezer forintot fizettek egy év alatt azok a betegek, akik különféle szakorvosi rendelők szolgáltatásait vették igénybe – írja az Inforádió.

És nem csak a magánegészségügyben elköltött pénz összege nő, hanem azok száma is, akik már nem az állami egészségügyi ellátórendszerben próbálnak gyógyulni – derült ki az UNION Biztosító 2017 őszén végzett piaci felméréséből.

Évente 10 százalékkal nő azok aránya, akik magánorvosnál vesznek igénybe valamilyen szolgáltatást. Idén már a lakosság 57 százaléka választotta ezt az utat, ami azt jelenti, hogy a betegek több mint fele inkább fizet azért, hogy jobb ellátást kapjon, mint hogy az állami intézményeket látogassa.

Nem véletlenül: a felmérésből ugyanis kiderül az is, hogy az egészségügy általános helyzetének közmegítélése folyamatosan romlik. Már 2014-ben sem volt túl jó a helyzet, de akkor még átlagosan (5-ös skálán) 2,26-ra értékelte a lakosság, idén viszont már csak 1,76-os osztályzatot kapott.

Ennél is beszédesebb az az adat, hogy

50-ről 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik félelemmel gondolnak arra, mi történik velük, ha orvoshoz kell menniük valamilyen betegséggel.

A betegek többsége a hosszú várakozási időt sérelmezi – nem véletlenül, ugyanis míg 2014-ben egy kiválasztott rendelésre 32 napot kellett várni átlagosan, addig idén már 35 napra emelkedett ez a szám. És hiába az előzetes bejelentkezés: a rendelőben is közel egy órát töltünk várakozással.

A másik kritikus pont a szakorvosi rendelők felszereltsége (vagy éppen annak hiánya): a megkérdezettek kétharmada tapasztalt már kisebb-nagyobb hiányosságokat.

A betegek fele kritikus az ellátás szakmai színvonalával.

Így talán az sem meglepő, hogy egyre többen fordulnak a magánegészségügy nyújtotta előnyök felé. Csakhogy rengetegen vannak, akik számára az anyagi korlátok miatt ez nem járható út.

Számukra pedig nem csak azért hátrányos ez a helyzet, mert ők maguk nem tudják igénybe venni a magánegészségügy nyújtotta kényelmet és biztonságot, de azért is, mert az állami rendszerben fellépő szakemberhiányt folyamatosan növeli a magánszektorba való átmozgás: így az amúgy is forráshiányos és leszakadó, ezer sebből vérző állami egészségügyi rendszer színvonala is tovább romlik, problémái súlyosbodnak, párhuzamosan a magánszektor felemelkedésével.

És míg sokan tényleg erejükön és lehetőségeiken felül igyekeznek megfizetni a magánegészségügy tarifáit, addig rengetegen soha nem is jutnak el odáig, mert nem engedhetik meg maguknak. Ez ebben a formában nem egy jó konstrukció – mégis azt látjuk, hogy a kormány is ösztönzi ezt a folyamatot (pláne, hogy egyre több Fidesz-közeli nagyvállalkozó vág bele a magánegészségügyi bizniszbe) ahelyett, hogy olyan állami ellátórendszert működtetne, amelyben a betegeknek nem kell rettegniük, és olyan szolgáltatást kapnak, hozzáértő és megfizetett szakemberektől, ami valóban a gyógyulásuk garanciája lehet.

(Inforádió/Mérce)

Olvass tovább!