Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német pilóták sorozatosan megtagadják a menedékkérők kitoloncolását

Ez a cikk több mint 6 éves.

A német közszolgálati csatorna, a Deutsche Welle ma a német Balpárt adatigénylésére  hivatkozva azt írta, hogy 222 tervezett repülőjárat nem indult el a fedélzetükön a kitoloncolásra váró menedékkérőkkel az elmúlt időszakban. Az ok az volt, hogy a gépek pilótái nem értenek egyet a menedékkérők vitatott visszatoloncolásával. A visszatoloncolási határozatokban az van, hogy Afganisztán biztonságos ország, miközben erőszak és elnyomás tombol az ország különböző részein. Főként a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa és a leányvállalata az Eurowings volt érintett a visszautasított járatokban. A düsseldorfi, és a legnagyobb német légikikötő, a frankfurti reptérről nem indultak el a deportáló járatok.

A nagy számú kitoloncolásnak az az oka, hogy Németország a legfőbb célpontja a menedékkérőknek. Németországban több menedékkérő ügyében döntenek, mint az EU egészében.

Az Eurostat, az EU statisztikai ügynöksége szerint a német Szövetségi Migrációs és Menekült Iroda (BAMF) 388.201 menekült ügyében döntött 2017 első hat hónapjában. Felgyorsult az üteme a menedék kérelmek tárgyalásának, a 2016-os ügyszám közel duplája került idén a bíróságok elé. A német távközlési iroda, az NDR szerint  22,5 millió euróba kerülnek ezek a perek a német adófizetőknek.

2018 februárjától elindul egy program, melynek a lényege, hogy az elutasított menedékkérők kapnak 3000 eurót, (közel egymillió forintot), annak érdekében, hogy ne utasítsák el a deportálását, hanem térjenek vissza a kiindulási országukba.

(DW)