Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek a korrupciós üzelmeket bújtató törvényjavaslat ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint egy éve a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntetnek Tel-Avivban. Ezen tüntetők mellé szombaton este az egyik helyi tévécsatorna becslése szerint még közel húszezren csatlakoztak. A tüntetés oka, hogy egy, a miniszterelnök problémás ügyeivel kapcsolatba hozható törvényjavaslatot nyomott át gyorsított törvényhozatali eljárásban a parlament.

A múlt héten a Kneszetben első olvasatban elfogadott törvény megtiltaná a rendőrségnek, hogy a nyomozás lezárásakor nyilvánosságra hozza, hogy sikerült-e elég bizonyítékot találnia a vádak alátámasztására. A tüntetők szerint ez a törvény Benjámin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmére készül, azért, hogy az ellene folyamatban lévő eljárás során ne hozhassák nyilvánosságra az ügyészségnek hamarosan küldendő nyomozati anyagot.

A tüntetők Netanjahu távozását követelték, és közben a „szégyen” szót skandálták, ezzel utalva a kormányfő elleni korrupciós vádakra.  Párhuzamosan több százan vonultak az utcára más izraeli városokban, így Jeruzsálemben és Haifában is. A fővárosi tüntetés elején beszédet mondott a miniszterelnöki rezidencia volt gondnoka, Meni Naftali is.  Ő volt az, aki pert nyert a vele megalázóan bánó Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége ellen.

A felszólalók ostorozták a múlt héten a Kneszetben első olvasatban elfogadott törvényt. A Likud kormánypárt képviselői az úgynevezett gyorsított eljárással már a következő napokban megpróbálják második és harmadik olvasatban is megszavaztatni. A bírálatok szerint attól tartanak a kormánypártiak, hogy súlyos politikai vihart okozhat a kormányfőt érintő ajándékozási ügy, amelyet a rendőrség már a következő napokban lezárhat.

Az ügyben megfogalmazott gyanú szerint a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el üzletemberektől. Illetve azzal is vádolták, hogy a médiaviszonyokba is beavatkozott Netanjahu, és alkut akart kötni az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról.