Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24 órás munkabeszüntetéssel tiltakoztak az Uber ellen a spanyol taxisok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Többszáz spanyol taxisofőr tiltakozott tegnap reggel Madrid belvárosában egy 24 órán át tartó, országos munkabeszüntetés keretei között, melynek ma reggel lett vége. A tiltakozók menete az alsóház előtt ért véget, ahol összetűzésre került sor a rendőrséggel.

Ha a taxisok összefognak, sosem győzhetik le őket – skandálták a felvonuló taxisok. A mostani sztrájk és tüntetés egy hosszabb küzdelem újabb epizódja, amely során a taxisok a megélhetésük védelmét próbálják kikényszeríteni a kormányzattól az Uber és hozzá hasonló személyszállítási platformokkal szemben.

Az egyik fő követelésük, hogy a kormány tartassa be azt a szabályozást, amelynek értelmében harminc kibocsátott taxis engedélyre juthat egy ún. VTC-engedély. (A VTC a „sofőrrel ellátott személyszállító jármű” rövidítése, és az olyan platformokat jelöli, mint az Uber és a Cabify).

Jelenleg összesen 66.800 taxis engedély, és 5654 VTC-engedély van érvényben, ami jóval meghaladja az 1/30-as törvényes arányt.

Ugyanolyan gyorsasággal kellene betartatni ezt a határozatot, mint amilyennel a kormány Katalóniával szemben bevetette a 155-ös cikkelyt – nyilatkozta az egyik tiltakozó taxis, utalva a katalán autonómiát feloszlató madridi döntésre.

A taxisok szerint az Uber és a Cabify törvénytelen versenyelőnyt élveznek, nem egyenlő feltételek között dolgoznak, ez pedig ellehetetleníti a taxisok megélhetését.

„Algeciras-ban többlet van taxikból, de törvény szerint naponta 40-et pihentetünk. És most beszúrnak nekünk 40 VTC-t” – mutatott rá a helyzet visszásságára egy andalúziai sofőr.

Az Antaxi nevű érdekvédelmi szervezet elnöke, Julio Sanz szerint a taxisok kezdenek belefáradni, hogy a törvény betartatását követeljék. De arra is figyelmeztetett, a mostani egynapos sztrájk könnyen határozatlan idejű mozgósítássá alakulhat.

A munkabeszüntetésre nemcsak Madridban, de Spanyolország összes régiójában sor került.


A felvételen a szerda reggeli összetűzések láthatók

(El Diario)