Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarok élnek a legkevésbé boldogan az Európai Unióban

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Boldogan él az Európai Unióban?” – az Eurobarometer 2017 novemberi felmérése alapján az európaiak 78 százaléka igennel válaszolt erre a kérdésre, ráadásul minden uniós tagországban az emberek több mint fele elégedett az életével az EU-ban.

A listát – talán nem meglepő módon – Luxemburg vezeti, ahol a lakosok 97 százaléka szeret az EU-ban élni. A sor végén viszont Magyarország áll, és bár nálunk is többségben vannak az igenek (57 százalék), elgondolkodtató, hogy a válaszadók egyharmada nem boldog az Európai Unióban.

A magyarok némileg alacsonyabb hőfokú lelkesedése nyilván nem független a kormány szisztematikus, Brüsszel-ellenes kampányától sem (emlékezzünk csak vissza Orbán Viktor október 23-i beszédének fő ívére), viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy hazánkban megfigyelhető egyfajta pozitív tendencia.

Idén októberben az Európai Parlament közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a megkérdezettek 56 százaléka szerint jó dolog az EU-tagság Magyarország számára, ami a fél évvel korábbi (2017 március) adatokhoz képest nyolc százalékpontos emelkedést jelent, és egyben a legnagyobb emelkedést a többi tagállammal összevetve.

(Azt talán mondanunk sem kell, hogy az erősen kormányközelinek mondható Nézőpont Intézet szintén idén tavasszal kicsit más kérdésekkel elég más eredményt mért, náluk például többségében elégedetlenek voltak a magyarok Brüsszellel, bár azt azért nem támogatták, hogy kilépjünk az Unióból…)