Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önkorlátozást vezet be az Airbnb a világ nagyvárosaiban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakáskiadással foglalkozó online platform korlátozásokat vezet be, erről írt CNN.

A világ nagyvárosaiban korlátozza a lakás kiadás feltételeit a legnépszerűbb netes platform. London és Amszterdam után, most Párizsra vonatkozóan hoztak olyan döntést az Airbnb-nél, hogy egy lakást 120 napnál többre nem lehet kiadni egy évben.  A cég önkorlátozó lépését az indokolja, hogy a francia főváros vezetése már kemény fellépést fontolgatott a kiadás korlátozására berlini mintára. Az uniós döntéshozók is felfigyeltek a cégre, mert a nagy tech cégekhez hasonlóan keveset adózik a vállalat az EU-ban.

A tengerentúlon New York és San Francisco is hasonló szabályozásokat szeretne bevezetni, melyek tervei már a döntéshozók előtt fekszenek.  Nagyon sok nagyvárosban teljesen felborította az ingatlan piacot az alapvetően a rövidtávú lakás kiadásra létrehozott platform. Többen csak azért vásároltak lakást, hogy az Airbnb-n kiadják turistáknak, ezzel növelve a hosszútávú lakásbérletek albérlet árait is. Az albérlők pénztárcája mellett a hotelek eredménye is megsínylette az Airbnb elterjedését.

Budapesten is nagyban hozzájárult az Airbnb a lakáspiaci boomhoz. A magyar turisztikai ipar is elkezdte a lobbit, hogy a szállodák visszaszerezzék a piaci részesedésüket. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) azt szorgalmazza, hogy a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózási feltételeknek feleljen meg az Airbnb-n való lakás kiadás is. Továbbá a kiadható napok éves szintű korlátozását, minimális egészségügyi, biztonsági követelmények előírását, a közvetítő platformok felelősségének meghatározását javasolják a kormánynak.

(CNN, MTI)