Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németh Szilárd szerint minden rendben van a nők elleni erőszak ügyében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Németh Szilárd volt az ATV Egyenes Beszéd vendége, a Fidesz frissen újraválasztott alelnökeként. A beszélgetés közben a nőket ért szexuális zaklatások és az erőszak témája is előkerült.

Németh elmondta a már-már szokásosnak tekinthető szöveget, hogy valójában a migránsoktól kell félteni a magyar nőket, és a BTK már most is tökéletesen rendezi ezeket a kérdéseket, nincs szükség mindenféle más papírra. Amikor Rónai Egon rákérdezett, hogy itt az Isztambuli egyezményre utal-e, a Fidesz alelnöke kifejtette, hogy az Isztambuli egyezmény a genderelmélet alapján a hagyományos családmodellt támadja. Sőt, letagadta előbb azt is, hogy a kormány aláírta volna ezt a szerződést. Elmondta, ameddig a Fidesz lesz kormányon, soha nem fogják aláírni az Isztambuli egyezményt.

Majd hozzátette, azért ez a zaklatással vádolás egy kétélű fegyver, ezt igazolni is tudni kell.

Kérdés, Németh Szilárd mire gondolt, amikor azt mondta, a BTK most is rendezi ezeket az eseteket, hiszen a lúgos orvos ügyében és más esetekben is láthattuk, mennyire nehezen mennek végig a bírósági folyamatokon az erőszak ügyek. Illetve tudjuk azt is, legtöbbször már a segítségkérésnél, az állami szervekhez való fordulásnál véget ér ezeknek a történeteknek a felderítése, megfelelő támogatói rendszer hiányában.

Az Isztambuli egyezményt a magyar kormány 2014-ben írta alá, majd idén februárban tett közé egy feljegyzést, amelyben a kihirdetését is megígérte.

Az Isztambuli egyezmény céljai egyébként ezek:

a) a nők védelme az erőszak minden formájával szemben, valamint a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése;

b) hozzájárulás a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, továbbá a nők és a férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése, a nők helyzetének megerősítése révén is;

c) átfogó keret, szakpolitikák és intézkedések megtervezése a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak minden áldozatának védelme és segítése érdekében;

d) nemzetközi együttműködés elősegítése a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megszüntetése céljából;

e) az érintett szervezetek és a bűnüldöző hatóságok támogatása és segítése azért, hogy hatékonyan együttműködjenek a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megszüntetésére irányuló integrált megközelítés elfogadásában.

Az egyezmény teljes szövege itt olvasható.