Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sport világába is begyűrűzött a zaklatási botrány

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megállíthatatlanul sorjáznak a #metoo kampánynak köszönhetően az újabbnál újabb szexuális zaklatással, bántalmazással kapcsolatos történetek.

Immár nem csak a film- és színházvilág köreiből érkeznek a beszámolók, egyre több ismert ember mondja el más területeken is, hogy valamilyen zaklatás áldozata volt.

A sport szintén rettentően hierarchikus felépítésű világ, amiben a férfiak dominálnak (még akkor is, ha női sportokról vagy sportolókról van szó).

Aly Raisman a riói olimpián (Kép forrása: Wikipédia)

Nemrég a hatszoros olimpiai dobogós, háromszoros aranyérmes Aly Raisman csatlakozott ahhoz az immár körülbelül 130 nőhöz, akik mind szexuális zaklatással vádolják az amerikai tornászcsapat orvosát, Larry Nassart.

Raisman, akit 8 évvel ezelőtt, alig 15 éves korában kezelt először az orvos, arra is igyekezett felhívni a figyelmet a CBS-nek adott interjújában, hogy nem az a fő kérdés, hogy az áldozatok miért hallgattak ilyen sokáig, inkább azzal kéne foglalkozni, hogy Nassar milyen mértékben manipulálta őket, hogyan élt vissza a hatalmával, és tartotta félelemben és némaságban őket.

Nassar ellen egyre súlyosabb vádak hangzanak el, a szintén tornász McKayla Maroney elmondása szerint őt 13 éves kora óta többször is bedrogozta és zaklatta a férfi.

Ráadásul az amerikai tornászcsapat orvosát korábban már gyermekpornográfia birtoklásával is megvádolták, idén júliusban pedig bűnösnek is vallotta magát.

Nem csak a tornászvilágba gyűrűzött be a botrány, az amerikai női labdarúgó csapat kapusa is elmesélte a maga történetét.

Hope Solo 2013-ban vett részt az Év Játékosa díjátadó gálán, ahol Sepp Blatter, a FIFA volt elnöke elmondása szerint „nem bírt magával”, és pont azelőtt, hogy a színpadra lépett, fogdosni kezdte. Blatter a szóvivőjén keresztül nevetségesnek nevezte a vádakat, az eseményről amúgy készült felvétel, amin annyi látszik, hogy valóban Solo közelében állt, egy függöny mögött, amikor a sportoló fellépett a színpadra.