Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Republikon: a Jobbik-szavazók többsége is ellenzéki együttműködést szeretne

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Jobbik szavazóinak 40 százaléka koordinált egyéni választókerületi indulást tartana jó megoldásnak, 22 százalékuk szerint pedig közös ellenzéki listára lenne szükség – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb felméréséből.

Minden harmadik jobbikos azonban semmilyen együttműködést nem tart kívánatosnak.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Eközben a baloldali és liberális pártok szavazóinak 41 százaléka úgy gondolja, a közös listában rejlik Orbán leváltásának titka, 39 százalékuk azzal is megelégedne, ha minden egyéni választókerületben egy közös ellenzéki jelölt indulna. 14 százalék azok aránya, akik nem látják szükségét az együttműködésnek.

A Jobbik ellenzéki együttműködésbe való bevonását azonban a baloldali-liberális szavazók csak egy kisebb része tartja jó ötletnek, csak egyharmaduk gondolja így. Viszont a Jobbik szimpatizánsainak majdnem fele, 49 százaléka érzi úgy, az ellenzéki együttműködést a Vona Gábor pártjára is ki kéne terjeszteni.

Gyurcsány szerepéről is megkérdezte a Republikon a választókat. A baloldali-liberális szavazók 72 százaléka szerint a továbbra is nagyon népszerűtlen ex-kormányfőnek helye van az ellenzéki együttműködésben, és csak 19 százalék gondolja az ellenkezőjét.

Nem meglepő módon, a jobbikos szavazók többsége (56 százalék) elutasítja Gyurcsány szerepvállalását, de meglepően sokan vannak (38 százalék) azok is, akik szerint a kormányváltás érdekében neki is helyet kell adni az együttműködésben.

Amúgy az októberben készült felmérés arra is rámutat, a választók 40 százaléka Fidesz-kormányt szeretne továbbra is, 23 százalékuk vágyik baloldali-liberális kormányra, 13 százalék pedig jobbikosra.

(24.hu)