Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A KDNP egy francia keresztért aggódik, az ellenzék szociális kérdéseket feszeget, a kormány rendületlenül elmúlt nyolcévezik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Harrach Péternek és Rétvári Bencének ma az volt a legsürgősebb dolguk az Országgyűlésben, hogy Európa identitásáért aggódjanak, méghozzá egy kereszt miatt, amelynek eltávolítását október 25-én rendelte el a francia Államtanács II. János Pál pápa szobrának tetejéről. Harrach Péter szerint mindez az európai identitásválságot szemlélteti, amelyben nagy szerep jut Soros Györgynek és a nyílt társadalom elméletének.

Rétvári Bence államtitkár, Földi László KDNP-s képviselő és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a mai plenárison. MTI Fotó: Kovács Attila

Kőkereszt, devizahitel, egyszülős családok

Kár, hogy a KDNP-s politikusok, akik a kormánnyal egyetemben elvárják a „magyar kultúra és törvények” tiszteletét, figyelmen kívül hagyták, hogy a nevezett kereszt Franciaországban illegális, méghozzá az ország „nemzeti identitásában” kulcsfontosságú, 1905-ös törvénye értelmében, amely az állam és az egyházak szétválasztása jegyében tiltja, hogy közpénzből és köztereken vallási szimbólumokat állítson az állam. Az Államtanács egyébként liberálisan, ha úgy tetszik, nyitottan járt el, amikor II. János Pál pápát történelmi figuraként értelmezte, ezért a szobor eltávolítását nem rendelte el Ploërmel városkájának teréről.

Míg keresztény politikusaink a termetes kődarabért emeltek szót, az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett az egyszülős családoknak, az MSZP-s Szakács László pedig a devizahiteleseknek nyújtott segítséget kevesellte.

A kormány képviseletében felszólalók szerint az említett csoportok elégséges támogatást kapnak, és az ellenzéki képviselőket hátsó szándékok vezérlik:

Szél azért kritizálja az Erzsébet-utalványt, mert „fáj neki, hogy nem három francia cég zsebeli be a hasznot”. Az MSZP pedig csak úgy tesz, mintha érdekelné

a devizahitelesek ügye, hiszen nem szavazta meg sem a árfolyamgát, sem a végtörlesztés intézményét, sőt, a hitelek forintosítását sem.

Gyermekes családok, lakáspolitika és energiaszegénység az LMP kérdéseiben

Az LMP másik politikusa, Demeter Márta egy felmérés eredményei alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekesek több mint kétharmadának nincs egy hónapnál hosszabb tartaléka, a családok többségének pedig anyagi gondot okoz a gyermeknevelés.

Rétvári Bence a kormány részéről azt emelte ki, hogy a családbarát adózási rendszer csökkenti a szegénység kockázatát a gyermekesek körében, de arra nem utalt, hogy az adókedvezmények által nem érintett, szegényebb családokat hogyan támogatja az állam. Fideszes kollégájának kérdésére az EMMI államtitkára azt is elmondta, hogy a munkaalapú támogatások növelése mellett a bölcsődefejlesztéssel kívánja az állam megállítani a népesség csökkenését.

Demeter még a kormány lakáspolitikáját is kritizálta, amely szerinte „a valóban rászorulóknak nem segít”, sem nemzeti lakásprogrammal, sem az önkormányzatok támogatásával. Rezsicsökkentés, CSOK, mérsékelt lakásáfa, energetikai korszerűsítések – kontrázott Rétvári, aki még egy csipet elmúlt 8 évvel is fűszerezte mondanivalóját, hiszen „Demeter Márta még MSZP-s politikusként részese volt a devizahitelezés okozta válságnak”.

Hasonló témát hozott a szintén LMP-s Ikotity István, aki az energiaszegénységben élő családokról szólt, akik „nem tudnak elég pénzt szánni a fűtésre, s minden éghetőt felhasználnak, ami súlyosan hat a légszennyezettségre”.

Ron Weber! – érvelt Kontrát Károly,

a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint az LMP már „maga sem tudja, ki és mit képvisel”, viszont „idén 4 milliárd forint állt rendelkezésre szociális tűzifára, a pályázaton 2255 önkormányzat nyert és 180 ezer háztartáson segítettek”.

Opel-gyár, elektromos autók, miskolci egészségügyi fejlesztések, MÁV a Jobbik célkeresztjében

A Jobbik a szentgotthárdi Opel-gyárról és a nemrég bejelentett 100 fős elbocsátásról, illetve a jövőben várható újabbakról érdeklődött, mire Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta: „A gyár dolgozik a jövőbeli terven, amelynek részleteit novemberben ismertetik”.

A párt más képviselői a hírek szerint bevezetendő, az elektromos autók töltésére használt áramot sújtó jövedéki adóról kérdeztek, továbbá az egyelőre nem érzékelhető miskolci egészségügyi fejlesztésekről, illetve a MÁV működéséről. Ander Balázs képviselő szerint „hiába fordítanak 100 milliárdokat infrastrukturális fejlesztésekre, ha a személyszolgáltatást visszafejlesztik”.

Aradszki András, a fejlesztési tárca energiaügyért felelős államtitkára

„válaszában lobbiszervezetnek nevezte a Jobbikot, amelyet Simicska Lajos felvásárolt”.

Ebben a szellemben folytatta, majd kifejtette, hogy a kormány miért „vasútbarát”.

MVM-CÖF: elveszti közpénz jellegét

Végezetül a jobbikos Szávay István jelezte, hogy feljelentést tett közérdekű adattal való visszaélés miatt a Magyar Villamos Művek (MVM) ellen, mivel az az adatvédelmi hatóság határozata ellenére sem hajlandó elszámolni  a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) adott félmilliárd forintnyi közpénzről. A képviselő szerint ez „illegális kampányfinanszírozás gyanúját veti fel”.

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár annyira tökéleteset válaszolt, hogy egy az egyben idézzük az MTI-t:

„A jobbikos képviselő felszólalását egy „eladott lelkű párt” csúsztatásokkal teli állításainak minősítette, amely mögött semmilyen bizonyíték vagy igazság nincsen. Hangsúlyozta: 2010 előtt az MVM a szocialisták kifizetőhelye volt, de ezt a mostani kormány megszüntette, és azóta a cég eredményesen működik. Közölte: az MVM vállalkozási vagyonából finanszírozott kifizetése nem közpénz, hiszen erre a cég a saját forrásait használta fel.”

MSZP: Kórházi ágyak, csökkenő versenyképesség, Quaestor-ügy és Farkas Flórián

Az MSZP a pincehelyi kórház aktív ágyainak csökkenéséről, illetve a szintén csökkenő versenyképességről intézett napirend előtti kérdést. Az olvasó talán már kitalálhatta, hogy Cseresnyés Péter NGM-államtitkár szerint természetesen „a szocialisták sodorták csődközeli helyzetbe az országot”, majd egy olyan felmérésre hivatkozott, amelyet a Világgazdasági Fórum egy hónapja tett közzé, és amely szerint Magyarország kilenc helyet lépett előre egy világranglistán.

A szocialista párt másik témája a Quaestor-ügy volt, és annak az önkormányzatokra gyakorolt hatása. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután kifejtette, hogy az MSZP-nek döntő szerepe volt az önkormányzatok eladósításában, azt mondta, hogy készen áll a kormányhivatalok ellenőrzési jogkörének további szigorítására.

Végezetül Teleki László érdeklődött arról, miért „védi” a kormány Farkas Flórián fideszes képviselőt. Amire Rétvári azt válaszolta: „a kormánynak a legnagyobb cigányszervezet fontos partner. Amelyik programban pedig szabálytalanságok történtek, ott visszakövetelték az állami támogatásokat”.

(MTI)