Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

November 5-e, a rendszer elleni lázadás napja

Ez a cikk több mint 6 éves.

Négy évszázaddal ezelőtt egy Guy Fawkes nevű figura és társai lőporos hordókat akartak robbantani az angol parlament felsőháza alatt. Az összeesküvők célja az volt, hogy az angol trónra ismét katolikusokat ültessenek. Az akkori hatalom törvényt hozott, hogy november 5-én kötelező hálaadást írt elő, és örömtüzeket kellett gyújtani Anglia szerte a lázadás leverésére való emlékezésképpen. A törvény egyébként egészen kétszázötven évig életben volt.

A későbbiekben teljesen átalakult az ünnepnap értelmezése, főként az 1841-es történelmi regény, a The Gunpowder Treason, hatására a közvélemény szemében árulóból a hatalom elnyomás  ellen küzdő magányos hős karakterévé vált Guy Fawkes. A 2005-ös V, mint vérbosszú című film tovább építette a lázadó képét, és a nemzetközi popkultúrába akkor szivárgott át a Guy Fawkes maszk. A filmet ma este nyolctól vetíti a Bem Mozi.   

A hacker aktivistákból álló nemzetközi Anonymous mozgalom is ezt a maszkot választotta szimbólumként. A teljes mértékben decentralizált hacktivista mozgalom tagja is a Guy Fawkes maszkot viselik, ha felhívást tesznek közzé, vagy videóüzenetben szeretnének valamit tudatni a világgal. Miként ezt tették 2015-ben a magyar kormány elleni hackertámadásokra való felhívó videóban.

Az Anonymous nemzetközi csoport célja a globális átláthatóság elérése, a korrupció megszüntetése és a mindenkori rendszerrel szemben megfogalmazandó kritika kinyilvánítása. Akcióik főként a különböző kormányok, hatóságok, illetve nemzetközi vállalatok ellen irányulnak. Az első hackertámadásukra 2006-ban a Habbo nevű közösségi hálózat ellen került sor. Meghackelték a szcientológiai egyház szervereit, Julian Assangenak (a WikiLeaks alapítójának) a letartóztatása után az Anonymous több órára lebénította több pénzügyi szervezet weboldalát. 2011 októberében sikeresen lekapcsolták a világ legnagyobb gyerekpornó-hálózatát. 2012-ben az FBI és a Scotland Yard egy zárt konferenciát tartott arról, hoyg miként lehetne az Anonymoust megsemmisíteni. A hackerek lehallgatták a hívást és feltöltötték a YouTube-ra.

A mozgalom 2012 óta minden évben megrendezi a  Million Mask March  nevű nemzetközi demonstráció hullámot. A 2014-es volt a legnagyobb felvonulás: 481 város vett részt benne. Idén a szervezők nyolcszáz városban szeretnék megtartani a rendezvényt. Budapesten ma fél ötkor találkoznak a Batthyány térnél, ahol füstpatronokat fognak robbantani, és egy új közösségi kezdeményezés is elindul a tervek szerint.

A szervezők azt írják az esemény felhívásában, hogy:

Nem csupán Orbán a probléma. Nem is csak Gyurcsány. Nem csak Trump, Putyin, Merkel, vagy Soros.

Nem csak a pártok, a megosztottság, vagy a kiüresedett népképviselet. Nem csak az oligarchák, a nagyvállalatok, a bankok, vagy a zsebre vágott politikusok.

Nem csak a növekvő egyenlőtlenségek, a szegénység, vagy a pazarlás. Nem csak a lelketlen anyagiasság, kegyetlenség, vagy a környezetrombolás a probléma.

Nem csak a kizsákmányolás, a háborúk, vagy az oszd meg és uralkodj. Nem csak a bevándorlás, nem csak a kivándorlás…

Az igazi probléma az, hogy ezek mind összefüggnek. A hiba a Rendszerben van. Nem csak itthon, hanem világszerte. Ha valamire, erre érdemes felhívnunk a figyelmet!