Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feladta magát a katalán elnök Brüsszelben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Carles Puigdemont, a spanyol kormány által a katalán autonómia felfüggesztésével hivatalától megfosztott katalán elnök és 4 volt minisztere feladták magukat egy brüsszeli rendőrkapitánysághon, miután pénteken Spanyolország elfogató parancsot adott ki ellenük.

Az elfogatóparancs kiadására azután került sor, hogy a spanyol szenátus az alkotmány 155-ös cikkelyét használva felfüggesztette a madridi kormány  kérésére Katalónia autonóm önkormányzatát. Válaszképp arra, hogy egy alkotmányellenes népszavazást követően, a katalán kormánytöbbség kikiáltotta a régió függetlenségét. A szenátusi döntés nyomán a kormánytagokat is felmentették tisztségükből, illetve feloszlatták a parlamentet, ezzel megszűnt a katalán kormány tagjainak mentessége.

A szenátusi döntés után a spanyol ügyészség a katalán kormány és a parlamenti házbizottság ellen is vádemelést javasolt hétfőn, lázadás és zendülés, illetve hűtlen kezelés vádjával. A vádemelésekről döntő bíró elrendelte 8 volt miniszter letartóztatását, de Puigdemont és 4 társa Belgiumba menekült, ahol feltételezhető volt, hogy politikai menedékjogért folyamodnak. Ez végül nem történt meg, ehelyett ma reggel feladták magukat a rendőrségen.

Várhatóan ma délután hallgatja meg őket egy belga bíró, akinek legkésőbb holnap reggel negyed 10-ig kell döntenie a kiadatási kérelemmel kapcsolatban, döntése ellen fellebbezés lehetséges.

Puigdemont pénteken jelentette be az egyik belga televíziónak adott interjújában, hogy kész jelöltként indulni a december 21-én esedékes választásokon. Pártja, a PdeCat pedig ma döntött arról, hogy ő lehet a listavezető.