Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Igazi menekültügyi rémálommal készülnek az új bíróságok

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 444 találta meg azt a hivatalos választ amelyet Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke adott Székely László ombudsman szeptemberi kérdésére. A levélből kiderült, a kormány most a menekültügyi bírósági ügyekre alkalmazott külön szabályozással támadná be a bírói függetlenséget. A dolog azonban idővel ezen túl is terjedhet majd.

A mostani Handó-levél egyik mellékes szakasza a menekültkérelmeket, és a menekültek határátlépési ügyeit érinti, és kivenné az eddig illetékes, szegedi és zalaegerszegi közigazgatási- és munkaügyi bíróságok hatásköréből ezeket az ügyeket, áttéve azokat az új, a Fidesz által szolgálatba állított „regionális bíróságokhoz.”

A látszólag apró ügyrendi intézkedés azonban megmutatja, hogyan nyírhatja ki az Orbán-kormány az eddig ítélkező bíróságokat, hiszen ha egyszer, a menekültekkel kapcsolatban már át lehet tenni ügyeket illetékes bírósági szervektől az újakhoz, akkor ezt később másféle ügyeknél is megtehetik.

A Trócsányi László által vezetett Igazságügyi Minisztérium már ez év eleje óta szervezi az újonnan, gyorseljárásban kiképzett a régi bírói gárdát kiváltó új jogászok munkába állítását. A hírek arról szólnak,hogy ezekre az álláshelyekre az Igazságügyi Minisztérium a kormányhivatalokból toboroz hozzá hű új bírókat, a 444 más forrásai azonban erre azt mondták, hogy a kiszemelt Fideszhez hű pályázók „eddig nem nagyon rúgtak labdába” a felvétel folyamán.

A 2015-ben, Magyarország déli határán lezajló menekültválság alatt és után is folyamatosan érkeztek a hírek a menekültek gyorsított eljárásban való elítéléséről, elzárásáról. Ezek a folyamatok most, az új bírói tanácsok alatt majd még inkább felgyorsulhatnak.

Székely László, az alapvető jogok biztosa ez év szeptemberében indított vizsgálatot a kormány igazságszolgáltatási rendszert célzó reformjai miatt.