Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Féltékenységből kinyírta a Fidesz a Magyar-Német Fórumot

Ez a cikk több mint 6 éves.

26 év után először nem rendezik meg idén a Magyar-Német Fórumot – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a magyar kormányt zavarták a német kritikák, és az is, hogy a szervezők között ott található Balázs Péter, a Bajnai-kormány egykori külügyminisztere.

A Magyar-Német Fórumot 1992-ben Antall József és Helmut Kohl alapította, és azóta is ez a magyar külpolitika egyik legfontosabb bilaterális fóruma. Eredetileg az euroatlanti integrációt elősegítő intézményként hozták létre, de az idők során a két ország közötti politikai, gazdasági, tudományos, kulturális párbeszéd terepévé vált.

A fórum egyedülálló volt a térségben, a szomszédos országok is irigykedve néztek rá, mint a speciális német-magyar viszony kifejezőjére.

2010 után azonban a német kormány a magyar féllel szembeni kritikáinak is hangot adott ezen a fórumon, 2012 óta pedig a Fidesz úgy intézte, hogy az eredetileg váltakozva, Budapesten és Berlinben megrendezésre kerülő fórum minden alkalommal Berlinben maradjon – így terelve el a német kritikákról a magyar közvélemény figyelmét. Ezzel párhuzamosan pedig a külügyminiszterek helyett egyre alacsonyabb rangú hivatalnokok kezdték el képviselni az országot az egyeztetéseken.

Az intézmény elsorvadása idén ért a végstádiumba: 2017-ben már egyáltalán nem rendezték meg a fórumot.

A Magyar Nemzet szerint a kritikák mellett egy másik dolog is zavarta a Fideszt. A fórum egyik szervezője az Európai Mozgalom Magyar Tanácsa minden évben Balázs Pétert, egykori uniós biztost, a Bajnai-kormány külügyminiszterét jelölte a Fórum társelnökének, ezt pedig évek óta sikertelenül próbálja megfúrni a Fidesz.

Úgy néz ki, tehát hogy a külügy Szijjártó alatt ismert kicsinyessége és szűklátókörűsége egy újabb fontos külpolitikai fórumot állított bele a földbe.

(Magyar Nemzet, Nyitókép: Beliczay László / MTI)