Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett arról kérdezte Orbánt, hogyan tud elszámolni azzal, hogy az egészségügyet fizetőssé tette?

A Parlamentben az azonnali kérdések órájában kérdezte az LMP miniszterelnök-jelöltje Szél Bernadett Orbán Viktort az egészségügy helyzetéről, míg a Jobbikos Mirkóczki Ádám arról kérdezte a miniszterelnököt, mit gondol arról, hogy Balog Zoltán miniszter szerint Farkas Flórián botránymentes vezető.

Szél Bernadett annak a kijelentésnek a kapcsán intézte kérdését Orbánhoz, amely szerint a magyar állam nem képes fizetni az egészségügy költségeit:

Ma már a magyar állam nem lenne képes arra, hogy kiszolgálja tízmillió magyar ember szükségleteit, kulturális, sport, szabadidő vagy akár egészségügyi szükségleteit, ha nem lennének azok a családi kézben lévő vállalkozások, akik egy-egy városban, faluban felelősséget vállalva az ott élő emberekért ne vállalnának át ebből a feladatból a magyar államtól jelentős terheket.

Orbán már az egészségügyi rendszer magánosítását is emlegeti. Egy mai nyíregyházi, a családi vállalkozások fontosságát taglaló beszédében, látszólag csak véletlenül elejtette: "ma már a magyar állam nem lenne képes arra, hogy kiszolgálja tízmillió magyar ember egészségügyi szükségleteit, ha nem lennének azok a családi kézben lévő vállalkozások." Azt jelentené ez, hogy Orbán válasza a kórházak és az egészségügyi dolgozók katasztrofális helyzetére a lopakodó privatizáció, egyre nagyobb költségekkel?

Posted by Mérce on Wednesday, 11 October 2017

Szél azzal kezdte a felszólalását, hogy szerinte az emberek nem fizethetnek kétszer, a befizetett adók és járulékok után joggal várják, hogy időben és jó egészségügyi ellátást kapjanak. Viszont szerinte ma Magyarországon aki teheti, igénybe veszi a magánellátást, mert akkor kap jó, és gyors ellátást, ha fizet érte. Szél szerint ezért kétszer fizetnek a magyar emberek az egészségügyi ellátásért. Már aki tud, ugyanis az LMP társelnöke szerint az emberek kétharmadának nincsenek megtakarításai, hogy ezt megtegyék.

„Semmifajta magánosítást nem támogatok” – válaszolta Orbán Viktor. Most, hogy Ron Werbert leszerződtették, nyilvánvaló valótlanságokat mond a Ház előtt, így nem lesz más a politika – mondta Orbán Szélnek. Azt kérte Széltől, hogy, ne keltsen olyan hangulatot, mintha az orvosok és az ápolók „halálgyárakban” dolgoznának, az első mindig a tisztelet hangja legyen. Megerősítette, hogy minden polgárnak joga van, és lehetősége lesz arra, hogy állami keretek között esélyt kapjon a gyógyulásra.

Ezután Szél felidézte Orbánnak saját (általunk fent idézett) szavait. Majd példaként arról olvasott fel adatokat, mennyi időt kell várni egy kezelésre ma az egészségügyben.

Orbán viszontválaszában azzal védekezett, hogy a világ nem a Fidesszel kezdődött, lehetne rövidebb a városlisták ideje, de ez nem a Fidesz kormányzásán múlik, Orbán szerint a várólisták 2010 előtt minden betegségcsoportban hosszabbak voltak.

Mirkóczki Ádám Orbán Viktorhoz intézett kérdésében bírálta, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Lungo Drom hétvégi születésnapi rendezvényén dicsérte a szervezetet és Farkas Flóriánt hiteles, botránymentes vezetőként méltatta. Az sem botrány, hogy büntetőeljárások tömkelege zajlik ellene? – vetette fel, aggályosnak nevezve a helyzetet. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy Farkas Flóriánt mintaként állítják be, és ő felelhet az integrációért.

Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy egymásnak feltett kérdésre válaszolni tudjon, a minimális szabályokat be kellene tartani, ugyanakkor a Jobbik képviselője valótlanságot állított. Ahhoz, hogy bármely parlamenti képviselővel szemben nyomozás folyjon, először a mentelmi jogot kell felfüggeszteni, márpedig ilyen nem történt. Azt kérte: Mirkóczki Ádám kérjen bocsánatot Farkas Flóriántól, amiért alaptalanul vádolta meg.

„Higgye el, Mirkóczki úr, egy cigány embertől is lehet bocsánatot kérni, nem szégyen az” – fogalmazott a kormányfő, aki mind a Lungo Dromnak, mind a Jobbiknak azt tanácsolta, hogy tartsák be a törvényeket, és akkor nem lesz baj.

Forrás: MTI/Mérce

Olvass tovább!