Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ideje volt: bérpótlékot kapnak a védőnők

Ez a cikk több mint 6 éves.

Rétvári a bérek emelkedését méltatta (Kép forrása: Wikipédia)

November 1-jétől 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesülnek a védőnők – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

És bár az államtitkár hangsúlyozta, hogy csak az idei költségvetésben 82 milliárd forint jut az egészségügyben dolgozók béremelésére, a védőnők bérhelyzetének rendezése igencsak időszerű volt már.

Az az alapellátásban dolgozó védőnők bérét ugyanis nem az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján számolják, hanem a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerinti bértáblával, ez pedig akár 60 ezer forintnyi különbséget is jelenthet az ő fizetésük és az egészségügyi szakdolgozók fizetése között (és nem a védőnők javára).

Magyarországon 4500-5000 védőnő dolgozik, körülbelül 400-an hiányoznak az állományból.

Feszültséget okoz az is, hogy fizetésük meghatározásakor a munkában eltöltött időt nem, az ellátottak számát viszont figyelembe veszik – így teljesen mindegy, hogy ki mióta van a pályán, az azonban nagyban meghatározza, mennyit keresnek, hogy hányan tartoznak a körzetükbe.

Rétvári Bence most kiemelte azt is: a bérpótlékemelés minden védőnő számára többletjövedelmet jelent, függetlenül attól, hogy milyen konstrukcióban látja el védőnői tevékenységét.

A 33 ezer forint így valóban hoz némi könnyebbséget, ám a védőnők bérein még így is lenne mit csiszolni.

(MTI)