Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz-KDNP nem akar munkaszünetet szenteste napján

Ez a cikk több mint 6 éves.

Leszavazta az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége azt a törvényjavaslatot, amelyet a Párbeszéd képviselője Szabó Tímea december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról nyújtott be” – írja az ellenzéki párt honlapján.

A kérdéses nap szabaddá tétele idén év elején merült fel először, mielőtt a Fidesz-KDNP javaslatára az Országgyűlés 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett megszavazta a nagypénteki munkaszünetet.

Habár a teljes ellenzék támogatta a kormánypárt kezdeményezését, többen is kritikát fogalmaztak meg a megvalósítás mikéntjével kapcsolatban, már a parlamenti szavazás előtt.

Az MSZP-s Gúr Nándor szerint a döntést a munkavállalók megkérdezése nélkül hozták meg, és szerinte a többség inkább a december 24-ei szünnapot támogatná. Az LMP soraiból Ikotity István is hasonlóan vélekedett, a társadalmi igények felmérését szorgalmazva egy ilyen jellegű döntés előtt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ekkor azt kérte, hogy a képviselők ne állítsák szembe a nagypénteket és december 24-ét, inkább

örüljenek annak, hogy most adnak egy munkaszüneti napot.

A most elkaszált kezdeményezést a munkavállalók 96 százaléka támogatta a Magyar Szakszervezetek Szövetségének kutatása szerint, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége viszont úgy gondolja, hogy  a szünnap túl nagy kiesést jelentene a gazdaságnak.

Ennek ellenére, ha nem a gazdaság és a munkáltató, hanem a munkavállaló szempontjából vizsgáljuk a kérdést, logikusabbnak tűnhet a decemberi munkaszüneti nap a nagypéntekinél.

Egyrészt a szentestét szélesebb rétegek kezelik ünnepként, mint a húsvétot megelőző pénteket, amelyet csak a vallásosabb keresztények ünnepelnek.

Másrészt a karácsony több előkészülettel is jár a munkavállalók számára, mint a nagypéntek. Ezen a napon jelenleg átlagosan délután 3-4 órakor végeznek a dolgozók a munkában, utána pedig a karácsonyfa felállításától és díszítésétől kezdve az ünnepi vacsora elkészítésén át rengeteg dolgot kell elvégezni az emberek jelentős részének.

Most, hogy a magát kereszténynek valló kormánypárti többség leszavazta a karácsonyi tehermentesítést, a szakszervezetek által kezdeményezett népszavazás jelentheti a megvalósítás egyetlen módját.