Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választások vagy függetlenség? Újra pattanásig feszült a hangulat Katalóniában

Ez a cikk több mint 6 éves.

A katalán kormánytöbbségnek holnapig kellett döntenie arról, kikiáltja-e a függetlenséget vagy új választásokat ír ki, esetleg valami mást lép. Sajtóinformációk szerint Carles Puigdemont, az önkormányzat elnöke ismét a konszenzus felé mozdulna el: feloszlatná a parlamentet és új választásokat írna ki. A döntést 13.30-kor jelentette volna be, de a beszédet eltolták, majd felfüggesztették – a hírek szerint azért, mert a madridi kormánnyal tárgyal egy lehetséges kompromisszumról.

Frissítés 17.33: Puigdemont végül nem ír ki új választásokat, elmondása szerint a tárgyalások kudarca miatt.

Újra a függetlenség kikiáltása a valószínűbb opció, bár a kompromisszumot keresők szerint, van még idő megoldást találni holnapig.

A katalán kormány ülése

Ma dél körül jelent meg a hír a spanyol sajtóban, hogy újabb meglepetést okozva, fél kettőkor tart beszédet Carles Puigdemont, a katalán Generalitat elnöke, hogy bejelentse a parlament feloszlatását és új választások kiírását decemberre.

Bár egészen ma reggelig úgy volt tudható, hogy a kormány és az azt kívülről támogató, szélsőbaloldali és függetlenségpárti CUP a függetlenség kikiáltását szorgalmazza, számos szektor gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy inkább választásokat írjon ki az elnök. Saját pártja, a Katalóniát 8 évet leszámítva, 1980 óta folyamatosan vezető PdeCat (korábban Convergencia) is megosztott volt a kérdésben.

A választások érdekében állt ki közös felhívással a 3 legfontosabb katalán napilap, köztük az egyébként függetlenségpárti ARA; akárcsak az ellenzék baloldali pártjai, és ezt szorgalmazta a krízis egyik kulcsfigurájáva vált Ada Colau, Barcelona polgármestere is. A függetlenség „egyoldalú” kikiáltását ellenezték a gazdasági szereplők is.

A beszéd azonban késett, eltolták egy órával, majd felfüggesztették. A késés oka, úgy tűnik, az volt, hogy Puigdemont egy gesztusra várt a spanyol konzervatív kormány részéről.

Miközben ugyanis a sajtóban és Katalóniában pattanásig feszült a hangulat, Madridban a Szenátusban úgy tárgyaltak a katalán autonómia múlt szombaton kezdeményezett felfüggesztéséről, és az azt lehetővé tevő 155-ös alkotmányos cikkely bevetéséről, mintha misem történne odaát.

Ez a gesztus lehetne egy „lightosabb” 155-ös – a múlt szombaton bejelentett intézkedések lényegében teljesen felfüggesztenék az autonómiát, a parlament jogosítványainak korlátozásával és a kormány tagjainak felmentésével, majd választások kiírásával.

Egy másik emlegetett opció a 155-ös ebben a formában való megszavazása – erre elvileg pénteken kerül sor a Szenátusban, ahol abszolút többsége van a kormányzó Néppártnak (Partido Popular, PP), majd felfüggesztése. És lehetséges persze az is, hogy Madrid visszavonja a 155-ös cikkely kezdeményezését, de erre a kormány részéről semmilyen utalás nem történt.

Sőt, korábban már jelezték, hogy ha a katalánon választásokat írnának ki, az sem akadályozhatja meg a 155-ös cikkely bevetését és az autonóm kormány tagjainak felfüggesztését. Ezt az opciót azonban nem biztos, hogy támogatja e téren fontos szövetségese, a szocialista párt (PSOE), amelynek katalán ága próbál nyomást gyakorolni a 155-ös bevetése ellen – ezt ugyanis Katalóniában a lakosság többsége teljesen ellenzi. Ha viszont a kormány úgy dönt, hogy lemond az intervencióról, akkor saját kemény magjával és jobbközép nacionalista szövetségesével, a Ciudadanos párttal kerül szembe.

Itt az ideje azonban, hogy a madridi kormány is viseljen valamit a részben általa gerjesztett konfliktus negatív következményeiből: az ugyanis szinte minden más pártban kemény konfliktusokat okoz. A 155-öst elvileg támogató szocialisták a színfalak mögött éppúgy megosztottak, több katalán polgármester és vezető bejelentette, hogy kilép a pártból, avagy lemond tisztségéről, ha a 155-ös a PSOE támogatásával lép életbe. De bármi történjék is maholnap, nyilván tovább omladozik a szecesszionista blokk is, az egyébként függetlenségpárti Puigdemont pártja nem egységes e szempontból, koalíciós partnere, a baloldali Esquerra Republicana (ERC) viszont igen, akárcsak a már említett támogatójuk, a CUP.

A döntés, bármi is legyen, csak tovább növeli tehát a katalán társadalom ez ügyben érintett részében tapasztalható feszültséget. A választások kiírásának hírére tömegek gyűltek a Generalitat palotája elé, elsősorban a függetlenség mellett különösen elkötelezett, és az elmúlt hónapokban is nagyon aktív egyetemisták, akik később az elnök pártjának székháza előtt is felvonultak. Árulással vádolják az elnököt, akárcsak pártjának tagjait, és néhányan már sátrakat is felhúztak, hogy akár az éjszakát is Barcelona egyik főterén töltsék.

A legutóbbi információk szerint Puigdemont ma délután 5 körül fordul majd a nyilvánossághoz, egy órával később kezdődhet a parlament mára meghirdetett ülése, amelynek elvileg holnap kellett volna szavaznia a javasolt döntésekről. A háttérben intenzív mediáció folyik, de fél négy körül újra felbukkant a sajtóban a hír, hogy a tárgyalások kudarcba fulladtak, és esetleg mégis a függetlenség kikiáltása lesz a fő programpont.

Frissítés 17.33: Puigdemont bejelentette, hogy nem ír ki most új választásokat, mert nem kapott szerinte elegendő garanciát a spanyol kormánytól. Hangsúlyozta, hogy mindent megtett a megoldáskeresés érdekében, és továbbra is készen áll a dialógusra és egy paktumra. A továbbiakban pedig a parlamenttől függ, hogy milyen döntést hoz a 155-ös cikkely elkerülése érdekében.

A kompromisszumot kereső szereplők hangsúlyozzák, hogy van még idő megoldást keresni, egészen az 155-ös cikkely holnapi megszavazásáig. A katalán kormányerők reakciói pedig abba az irányba mutatnak, hogy mégis sor kerülhet a függetlenség egyoldalú kikiáltására.

Így reagáltak a Jaume téren Puigdemont beszédére.

(Címlapkép forrása: Puigdemont Facebook-fiókja)