Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét a nagyvállalatoknak kedvez a kormány

Ez a cikk több mint 6 éves.

A közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik után adókedvezményt is igénybe vehetnek a vállalkozások egy új törvénytervezet alapján. Az új termékek és eljárások kifejlesztése és a foglalkoztatotti szám vagy a bérköltség növelése a feltétel.

Ha megszavazza a parlament Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek Tuzson Bencével, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával közösen benyújtott törvényjavaslatát, akkor azok a nagyvállalkozások, amelyek innovatív technológiákat és termékeket fejlesztenek, adókedvezményben részesülhetnek. Az Európai Bizottság előzetes engedélyt adott a  fejlesztési adókedvezményre, az abban foglaltaknak megfelelő összegben lehet majd igénybe venni a kedvezményt, a készpénztámogatásoknál alkalmazandó szabályokkal összhangban.

Fontos kitétel, hogy az érintett cégek meghatározott mértékben növeljék a foglalkoztatottak számát vagy a bérköltségek összegét. A kormány szerint a rendelkezés hozzájárulhat a régió további fejlődéséhez, az innovációs újdonságok magyarországi fejlesztéséhez és a foglalkoztatottság, valamint a bérek növeléséhez.

Az LMP perelte ki a kormánynak a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásait idén nyáron. A dokumentumokból kiderül, hogy 2012 és 2014 között összesen 80 milliárd forint adókedvezményt adott a kormány a multiknak. A legtöbb kedvezményt az Audi kapta, összesen 40 milliárd forintot. Hogy ez mennyi pénz? Összehasonlítva az egész országban középfokú oktatásra összesen ennek alig háromszorosát, 223 milliárdot költ a kormány.