Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jövőre újra függetlenként indul Bernie Sanders

Ez a cikk több mint 6 éves.

A jövő évi időközi szenátusi választásokon újra függetlenként indul az újbaloldal ikonja. Sanders ezt vasárnap jelentette be a Fox News-nek adott interjújában. A Vermont állambéli szenátor eddig is függetlenként mérettette meg magát, de a tavalyi politikai sikere után egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy a Demokrata Párt színeiben szerepeljen a választáson.

Sanders a tavalyi demokrata előválasztásokon szorongatta meg az egyértelmű győztesként elkönyvelt Hillary Clintont – de végül nem tudta megszerezni a párt elnökjelöltségét. Ám Clinton sem járt jobban, ő végül a Republikánus Párt jelöltjével, Donald Trumppal szemben veszítette el a Fehér házért folytatott küzdelmet. Ekkor indult útjára az interneten a #BernieWouldHaveWon hashtag, mely szerint Sanders képes lett volna legyőzni Trumpot, csak az elfogult demokrata pártelit mégis Clintont juttatta a jelöltséghez.

Az elnökválasztás óta eltelt időszakban Sanders tovább építette a társadalmi igazságosságot középpontba állító mozgalmát, és bár erről titokzatoskodva hallgat, sokak szerint 2020-ban újra ringbe szállhat az elnökségért.

A 76 éves politikus második hatéves ciklusát tölti az amerikai Szenátusban, ahová mindkét alkalommal függetlenként jutott be, de a Demokrata Párt frakciójában foglalt helyet.

2018-ban (valószínűleg november 6-án), Trump elnöki ciklusának felénél tartanak időközi választásokat az Egyesült Államokban. Az amerikaiak a Szenátus harmadát és a Képviselőház egészét fogják ekkor megválasztani. Ugyanekkor tartják több tucat államban kormányzó- és törvényhozási választásokat is. Jelenleg a szövetségi törvényhozás mindkét házában, a Szenátusban és a Képviselőházban egyaránt republikánus többség van, egy friss tanulmány szerint ez a jövő évi időközi után is így maradhat.

(via The Hill, fotó: Flickr/Phil Rhoeder)