Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Katalán válság: Nagyon úgy tűnik, a spanyol kormány felfüggeszti a régió autonómiáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő ma délben Madridban jelentette be az intézkedést, amely a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye értelmében lehetőséget ad a területi autonómia felfüggesztésére, ha az autonóm kormányzatok valamelyike törvényt szeg. A miniszterelnök szerint a lépésre azért kerülhet sor, mert a katalán autonóm kormány vezetése a ma délelőtt 10 órás határidőig „nem tisztázta,” hogy Carles Puigdemont katalán kormányfő kihirdette-e az elszakadást múlt keddi beszédében1011px-catalan_independence_referendum_2017_flags_3.jpg

forrás: Wikimedia commons

A lépés a spanyol demokrácia 1978-as kezdete óta példátlannak számít. A spanyol kormány bejelentésére reagálva Carles Puigdemont katalán kormányfő a katalán függetlenség egyoldalú kinyilvánítását sem zárta ki.

A katalán függetlenségpártiak helyzete a bejelentés után tovább súlyosbodott. Ma délben Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egy spanyol rádióban azt is kijelentette, hogy „senki sem támogatja” a spanyolországi régió törekvéseit Európában, ezzel egyértelműen Madrid mellé állva.

merce.hu

Korábbi értesülések szerint az autonómia felfüggesztését a jobboldali spanyol kormány elhalaszthatná, ha Barcelona azonnali hatállyal katalán regionális választásokat írna ki, de ezeket a találgatásokat egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Az október 1-i katalán népszavazáson a szavazásra jogosultak 43 százaléka vett részt és 90 százalékban a függetlenségre szavazott. A madridi központi kormányzat szerint azonban, a népszavazási kampány és a szavazás is illegális volt. 

(Reuters/AFP)

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.