Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szabad sajtót csak a szabad polgárok támogatása mentheti meg!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 444 oldalán múlt szerdán egy olyan cikk jelent meg, amiben a lap az olvasók támogatását kéri. Enélkül vélhetően nem dőlne be holnap a 444, de az, hogy Uj Péterék ezen az úton indultak el, azt jelzi, ma iszonyatosan nehéz a kormánytól független sajtóterméket készíteni.

img_3648.jpg

kép: http://beyondthelens.blog.hu

Miközben a PestiSrácok vezetője egy interjúban mondja el, hogy lapja 80%-ban állami „hirdetésekből” tartja fent magát, a független sajtótermékek, akik a hirdetési piac Fidesz által nem kontrollált részéről próbálnak megélni, egyre nehezebb helyzetben vannak. A kormány most éppen a reklámadó törvénymodósitását próbálja betolni, ami 2.2%-kal emelné az adó mértékét, miközben a médiapiacon a cégek nyereségrátája 2-3 százalék között van. Ez azt jelenti, hogy a reklámadó emelése lényegében lenullázná a médiapiacon termelhető nyereséget.

De látjuk azt a hadjáratot is, ami az elmúlt hónapokban indult a független médiatermékek ellen. A 444 folyamatos sorosozása, az Index simicskázása, a HVG és a 24.hu folyamatos megbélyegzése pedig nem csak az olvasókra és az újságírókra helyezett pszichikai nyomást, hanem a hirdetőkre is. Ezek a támadások pontosan kijelölik a magáncégek számára, kinél nem éri meg hirdetni, ha nem akar magának kellemetlenséget, vagy nem szeretné kizárni magát az állami megrendelésekből.

Az Index vagy az RTL Klub nyilvánvalóan túléli ezeket a támadásokat, mert óriási elérésük miatt megkerülhetetlenek egy nem politikai szempontok szerint megtervezett médiakampányban. De a kisebb portálok felületére, így a 444-re már nem feltétlenül van szüksége a hirdetőknek. (Persze a 444 fiatal, nagyvárosi, jól kereső olvasói rétegével még mindig nagyon adja a legtöbb hirdetőnek.)

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Persze ne legyünk álszentek. A hirdetők által gyakorolt politikai nyomás nem 2010 után kezdődött, és korábban is hallhattunk olyan sztorikat is, amelyben hirdetők próbáltak, sikeresen vagy sikertelenül, olyan témákat eltüntetni, amik kínosan érintették volna a vállalataikat, profitcsökkenést, vagy a hitelességük csorbulását okozták volna. De ahhoz a tempóhoz hasonlót, amivel most a kormánypárt a médiapiac felvásárlásával, a hirdetők elijesztésével, konkrét fenyegetésekkel, a rendszerváltás óta nem látott óriási hatalmával visszaélve próbálja a neki nem tetsző médiatermékeket nehéz helyzetbe hozni, vagy akár elhallgattatni (gondoljunk csak az Origora, vagy a Népszabadságra), ehhez hasonlót még nem láttunk.

Új szint van a pártoktól és politikai befolyásra is törő tőkés szereplőktől független, szabad média támadásában, így nekünk, állampolgároknak is szintet kell lépnünk abban, ahogy a szabad média intézményeit támogatjuk.

Persze nem csupán a kormányzati és hirdetői nyomás hozza kellemetlen helyzetbe a szerkesztőségeket, hanem az a nemzetközi trend is, hogy a monopolhelyzetben lévő, a tartalmakat és a hirdetőket beszippantó nagy techcégek mint a Google és a Facebook egyre többet szívnak el a reklámpiacból, és egyre kevesebb jut azoknak a médiacégeknek, akik a tartalmakat állítják elő.

Az, hogy a 444 elkezdett támogatókat gyűjteni, nem csupán a fenyegetettség ijesztő mértékét, és azt a trendet mutatja meg, ahogyan egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a médiacégek világszerte, hanem azt is, hogy van lehetőség a védekezésre. Az Átlátszó 4 éve, a Direkt36 és mi 2 éve léptünk arra az útra, hogy legalább zömében (a mi esetünkben 100%-ban) az olvasók pénzéből próbáljuk fenntartani lapjainkat.

És sok nem is kellene, csak 10 ezer olyan szabad polgár, aki politikai nézetkülönbséget, különvéleményt félretéve támogatja az olyan lapokat, amelyek az állampolgároktól és támogatásuktól akarnak függeni, nem oligarcháktól, nem pártoktól, nem az államhatalomtól. Amelyek saját kútfőből akarják végezni a munkájukat.

Ha lenne 10 ezer olyan ember, aki havonta legalább ezt a 4 médiaterméket támogatná egy ezressel, akkor nagyon jelentősen erősödne a független média helyzete Magyarországon!

Úgyhogy én el is kezdem, hogy már csupán 9999 emberre legyen szükség. Beállítottam havi 1000 forint utalást a 444-nek, a Direkt36-nak, és az Átlátszónak. Támogassátok őket, támogassatok minket, hogy ne a kormánypárttól függjön a magyar média, hanem tőletek!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.