Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 7 leggyakoribb tévhit a CEU-ról

Ez a cikk több mint 7 éves.

Molnár András a CEU volt hallgatója osztotta meg Facebook-oldalán a szerinte 7 leggyakoribb CEU-hoz kötődő tévhitet, és azoknak a cáfolatát. Az írás, amelyet változatlanul közlünk, reméljük segít eloszlatni a ködöt és a hazugságokat, amelyek az elmúlt napokban a CEU-t körbeveszik.

forumceu.jpg

Kérlek titeket, hogy politikai nézeteitektől FÜGGETLENÜL(!) olvassátok el az alábbi írásomat. Itt már rég nem arról van szó, hogy valaki konzervatív vagy liberális értékeket vall. Az írásomat ajánlom minden magyar embernek, akinek számít az ország jóléte, hírneve és boldogulása.

Minden kedvelésnek, hozzászólásnak és megosztásnak egyaránt örülök. Politikai nézettől függetlenül. Elsősorban olyan emberekre számítok, akik személyesen NEM kötődnek a CEU-hoz, hanem egyszerűen csak érdekli őket Magyarország és a magyar polgárok jövője.

A minap lesújtó hír járta be a hazai (és világ-) sajtót. A kormány olyan törvénymódosításra készül, amely ellehetetlenítené Magyarország egyik legrangosabb egyetemének és egyik legszínvonalasabb tudományos központjának működését. Mivel ez minden szempontból (gazdasági, oktatási, tudományos, társadalmi, diplomáciai) érthetetlen és vállalhatatlan lépés lenne, olyan valótlan információkat kezdtek el terjeszteni, amelyek rossz fényben tüntetik fel a CEU-t, máskor pedig erősítik a már meglévő, tájékozatlanságból eredő előítéleteket.

Úgy érzem, hogy mint egykori CEU hallgatónak, kötelességem kiállni az intézmény mellett, amelynek oly sokat köszönhetek. Azonban ennél is fontosabbnak tartom azt, hogy számos CEU-val kapcsolatos tévhitet és bizonytalanságot eloszlassak, amelyek az elmúlt években, évtizedekben újra és újra felbukkantak a magyar közéletben. Minden magyar polgárnak joga van ahhoz, hogy tudja: mi is pontosan az a CEU, és hogyan működik?

Következzék tehát a 7 leggyakoribb tévhit:

1. A CEU egy egyetemnek álcázott politikai szervezet, amelynek legfőbb célja Magyarország kormányának megbuktatása. HAMIS. A CEU egy politikailag független, autonóm intézmény, amelynek elsődleges funkciója az oktatás/kutatás. Ezt egyértelműen alátámasztja számtalan nemzetközi statisztika és rangsor, amelyek alapján a CEU rendre az ország, sőt a közép-európai régió egyik legrangosabb intézménye. Ezen felül számos tudományos területen világszínvonalú kutatásnak ad otthont. A CEU-n dolgozó és hallgató embereknek természetesen vannak egyéni politikai nézetei, amelyek nem feltétlenül egyeznek meg a mindenkori kormánypárt nézeteivel, de ez (még az új Alkotmány szerint is) alapvető állampolgári jog.

2. A CEU-t Soros György irányítja, és meghatározza az ottani tudományos diskurzust. HAMIS. Soros György már a CEU alapításakor is világosan leszögezte, hogy semmilyen módon nem kívánja befolyásolni vagy meghatározni a CEU-n folyó szakmai munkát, ezzel teljesen szabad kezet adva a tanszékeknek és kutatási központoknak. A tanszékek programjainak többsége semmilyen módon nem kötődik az aktuálpolitikához.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

3. A CEU élősködik a magyar államon és állampolgárokon. HAMIS. A CEU egyetlen forint állami támogatást sem kap, tehát működése nem von el forrást más felsőoktatási intézményektől. Ezzel szemben, a CEU minden évben több százmillió forintnyi adót és járulékot fizet be, ezzel is támogatva a költségvetést. Továbbá, a CEU több, mint 1200 embert foglalkoztat (ebből több, mint 800 fő nem oktató, hanem adminisztratív és egyéb feladatokat ellátó személyzet), akiknek jelentős része magyar állampolgár. A CEU képzései és programjai minden évben számtalan külföldi hallgatót és oktatót vonzanak Budapestre, ezzel is növelve az ország népszerűségét, valamint növelve a helyi vállalkozások, lakást bérbeadók bevételeit. A CEU tehát rengeteg pozitívumot ad a főváros és lakóinak számára, miközben szinte semmilyen terhet nem jelent.

Vasárnap estére Budapestre tüntetés szerveznek a CEU és a felsőoktatás szabadsága, illetve autonómiájának védelmében! A 17 órakor kezdődő vonulás a Corvinus fővám téri épületétől indul, érinti az ELTE BTK-t, majd a CEU nádor utcai épületét, és végül a Kossuth térin ér véget. Az esemény facebook linkje: https://www.facebook.com/events/289441054811441/

4. A CEU működése / pénzügyi helyzete átláthatatlan. HAMIS. A CEU a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra és felelősségteljes gazdálkodásra. Minden naptári évről beszámolót készít, és azt nyilvánossá teszi. A 2015-ös például itt érhető el: https://www.ceu.edu/…/atta…/basic_page/15437/ar2015final.pdf

A CEU-val ellentétben (ami még egyszer: nem közpénzből működik), számos magyar, közpénzből fenntartott intézmény nem tesz nyilvánossá hasonló beszámolókat, vagy ha mégis, az nehezen elérhető (regisztrációhoz kötött, weblapon elrejtett).

5. A CEU-n folyó képzések nem akkreditáltak / nincs működési engedélyük. HAMIS. Ez olyan mértékű valótlanság, hogy még Donald Trump is megnyalná mind a tíz ujját. A CEU érvényes, határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik, képzései pedig akkreditáltak. https://www.oktatas.hu/…/engedellyel_mukodo_kulfoldi_intezm…

6. A CEU egy zárt, elit csoport. HAMIS. A CEU egyik kiemelt célja a nyitott társadalom erősítése, amely a közhiedelemmel ellentétben nem a vadkapitalizmus és/vagy liberalizmus szinonimája, hanem a párbeszéd-alapú társadalmi együttműködésé, valamint a szakmai vita alapú, átlátható döntéshozásé. Olyan kiemeleten fontos társadalmi témákkal foglalkoznak, mint a környezetvédelem és fenntarthatóság, kisebbségek helyzete és integrációja, vagy a korrupció tanulmányozása és visszaszorítása. A CEU-n minden évben számos nyilvános előadást és konferenciát tartanak, lehetőséget adnak más intézmények hallgatóinak, hogy részt vegyenek a képzéseiken, összességében tehát a CEU semmivel sem zártabb, mint bármely másik felsőoktatási intézmény.

Létrehoztak egy facebook oldalt amelynek segítségével üzenetet lehet írni a parlamenti képviselőknek. A linkre kattintva, találjátok a levél küldési rendszer leírását: https://www.facebook.com/aSzabadMagyarFelsooktatasert/

7. A CEU egy elszigetelt jelenség a fővárosban, és nincs hatással a hazai felősoktatásra / kutatásra. HAMIS. A CEU számos magyar egyetemmel és tudományos műhellyel együttműködik. Sok magyar állami egyetemen kifejezetten bátorítják az alapképzéses hallgatókat arra, hogy a CEU-n folytassák doktori (vagy mesterfokú) tanulmányaikat, hiszen a CEU-n világszínvonalú képzésekben vehetnek részt. A CEU megszűnése (elköltözése) katasztrofális következményekkel járna a teljes magyar felsőoktatás és tudományos élet számára: a CEU megszűnése milliárdos nagyságrendű EU-s kutatási forrásokat vonna ki az országból, valamint számos tehetséges magyar hallgatót kényszerítene külföldi továbbtanulásra.

Remélem, hogy a fentiek segítenek abban, hogy mindenki tisztábban lássa a helyzetet, és eloszlatnak néhány kételyt a CEU-val kapcsolatban.

Kérlek titeket, hogy amennyiben nem tartjátok a valóságtól elrugaszkodottnak a fent leírtakat, osszátok meg ismerőseitekkel, ezzel is elősegítve, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet. Külön örülnék, hogy ha olyan emberekhez is eljutnának a fentiek, akik alapvetően nem kötődnek szorosan sem a felsőoktatáshoz, sem a kutatáshoz, de fontos számukra az ország jövője, és nem szeretnék, ha ilyen felfoghatatlan szellemi veszteség érné hazánkat.

Még jobban örülnék, ha továbbítanátok ezt (vagy tartalmában hasonló üzeneteket) helyi, illetve országgyűlési képviselőknek, hiszen végső soron ők hozzák meg majd a döntést. A képviselők kötelessége, hogy megismerjék a valós helyzetet, és ezen információk ismeretében hozzanak felelősségteljes döntést. Bár nincsenek illúzióim a pártfegyelemmel kapcsolatban, szeretném, ha minden döntéshozó legalább számot vetne magában arról, hogy mi is a tétje ennek a törvénymódosításnak.

Köszönöm.
Molnár András

  1. március 29.

— A fent leírtak a szerző magánvéleményét tükrözik. —

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.