Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2017 valóban a lázadás éve lehet

Ez a cikk több mint 7 éves.

Orbán Viktor még karácsony előtt mondta egy interjúban, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Ezt ő úgy értette, hogy miközben a teljhatalom felé robog, az államhatalmat felhasználva lázad a még fennálló, tőle független intézmények ellen. A civil szervezetek kisöprését meg is említette.

netado_tuntetes_kedd_nagy.jpg

fotó: AP Photo/MTI, Laszlo Beliczay

Egy éve ilyenkor a szokásos év eleji elemzésemben azt írtam, 2016 a béremelések éve lesz. Ez többé-kevésbé be is jött. Az év végén valóban béremelések jöttek, még ha nem is oldották meg azt a problémát, amit a Fidesz maga állított elő azzal, hogy, ahogy Orbán is elismerte, mesterségesen alacsonyan tartották a béreket. A környező országok bérei még mindig magasabbak a magyarnál, és a magyarok medián megtakarítása még mindig fele a cseh vagy a lengyel, tehát a hasonló helyzetből induló régiós országok lakosainak.

És éppen ez a tényező, a tavaly év végi béremelés az, ami megkérdőjelezi a 2017-es jóslatomat.

Ha megnézzük a különböző kutatásokat, azt láthatjuk, hogy az elmúlt egy évben nagyjából a lakosság 55-62 százaléka volt elégedetlen a kormány munkájával, az ország sorsának alakulásával. Ez a szám elmarad, de nem sokkal, a Gyurcsány-kormány 2008-as legrosszabb számától, a 72%-tól.

Persze kérdés, kitart-e az elégedetlenség a kormány év végi osztogatós gesztusai után, az EU-s források következő évekre csúsztatásával, a választás előtt felpörgetett gazdasággal.

A különbség persze 2006-2008 és a mostani időszak között kézzel fogható. Akkor volt olyan politikai szereplő, aki hasznot tudott hajtani az elégedetlenségből, és tovább is tudta növelni az elégedetlenséget. A Fidesszel szemben jelenleg nem látunk olyan szereplőt, aki profitálni tudna belőle, és eszkalálni tudná az elégedetlenséget.

De az elégedetlenség 2017-ben is velünk lesz, mivel az emberek által a két legnagyobb problémának gondolt korrupció mértéke és az egészségügy helyzete nem fog javulni idén sem. És bár a felszín alatt lappang ez az elégedetlenség, 2017 kérdése pont az, hogy amikor legközelebb kitör, mekkora erőt tud kifejteni.

Vagyis ez már nem csupán 2017, hanem 2018 kérdése is. Ugyanis ha olyan események történnek ebben az évben, amelyek ezt az elégedetlenséget tartósan meg tudják mutatni, az 2018-ban nagyon kényelmetlen lehet a Fidesznek. Ha viszont ez nem történik meg, akkor a kormánypárt akár egy újabb kétharmadba is belegyalogolhat, rezzenéstelen arccal.

Azt viszont tavaly is láthattuk, mi történik akkor, ha ez a felháborodás egy mindenkit érintő témában, például az oktatás területén, az utcán artikulálódik. A Tanítanék mozgalom hónapokig tudott tíz, esetenként százezreket megmozgatni, a Fidesz támogatottsága pedig ezalatt az időszak alatt a teljes népességben az előző év végi 34 százalékról 26 százalékra esett vissza. És bár utána a kvótanépszavazás visszatolta 32% környékére a kormánypárt népszerűségét, az az év végén valamivel 30% alatt állt.

Ha 2017-ben lesz egy vagy két olyan ügy, ami nem csupán marginális politikai téma, hanem az egész társadalmat érinti, és emellé erős mozgalom tud szerveződni, akkor 2017 valóban a lázadás éve lehet.

Márpedig ilyen ügyek vannak. A korrupció, az egészségügy helyzete, a médiaszabadság ügye, vagy az oktatás állapota, és a kormány hozzáállása még mindig bicskanyitogató! És azt is láthattuk tavaly, hogy a gyakori megmondással szemben van igény az utcai jelenlétre. Erre bizonyíték az 5 óra alatt megszervezett több ezres tüntetés a Népszabadságért, és azt is látjuk, hogy egy tüntetésnek, vagy tüntetéssorozatnak lehet hatása (Tanítanék mozgalom).

2017 ebből a szempontból tehát több kérdést is tartogat: lesz-e, vagy lesznek-e ilyen ügyek? Szerintem lesznek. Aki viszi ezeket az ügyeket, tud-e hosszabb távon fenntartható mozgalmat építeni? És valóban el tudja-e érni, hogy fenntartsa az ügy mellé álló tömeg támogatását? Miért ne? Ez az elmúlt években több mozgalomnak is legalább részben sikerült.  

Persze a kérdés valójában az, mi készek vagyunk-e kifejezni az elégedetlenségünket, és bízni egy újabb politikai mozgalomban.

Ha így lesz, akkor valóban a lázadás éve lehet 2017, és ez meghatározhatja 2018-at is.

Ha viszont ezekre a kérdésekre nem lesz a válasz, akkor 2018-ban Orbán Viktor könnyedén besétálhat harmadik ciklusába, az elmúlt 4 év szörnyű intézkedéseinek legitimációjába.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.