Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bochkor és a piaci alapon megtérülő szexizmus

Ez a cikk több mint 7 éves.

Semmi meglepő nincs abban, hogy Bochkor Gábor és férfi kollégája egy rádiós műsorban közösen megalázzák a műsorvezetői kollektíva női tagját. Ez a brand, ez Bochkor egyik fontos védjegye, őt ezzel együtt adják el, ezzel együtt veszik meg.

3ef139ae6387a10038267474763ec85cecb5cfa2.jpg

(Kép forrása: TV2)

Az illetékes szakemberek szerint kell ilyen karakter is a rádiós közéletbe: a botrányhős macsó, aki százéves rozzant jaguárban feszít, kopott a bőrdzsekije és feltételezhetően már megvolt neki egy rakás jó csaj. Szar dolog ilyen gagyi PR trükkökkel együtt élni, de ez van. Sőt, a helyzet csak rosszabb lesz. Ez a mentalitás nem ragad meg ezen a bulvárszinten. Ez a macsóság teret hódít magának a közélet minden területén. Ott is, ahol ennek semmi helye nem lenne. Amikor politikus nyugodtan poénkodhat azzal a gusztustalan népi hülyeséggel, hogy „az asszony nem ember”, akkor felszalad a szemöldökünk. Akkor is, amikor egy másik politikus, a másik oldalról afelől értekezik, hogy jogos igénye a férfiaknak, hogy öregecske feleségüket fiatalabbra cseréljék. Sőt, ma már ott tartunk, hogy a világ vezető nagyhatalmának első embere szerint a nőket a nemi szervüknél megragadva kell helyre tenni.

Bochkor Gábor a korszellem terméke. Ilyen világban élünk. Ma már nem az a menő, ha levetkőzzük a szexista közhelyeket, hanem az, ha minél gusztustalanabbul adjuk elő azokat. Nagy kérdés, hogy ezen a területen is mennyit léptünk hátra? Rengeteget. Még a létező szocializmus hamis egyenlőségéhez képest is. Már a nőnap is amolyan gagyi molesztálása nőtársainknak, pedig ezen a napon arról kellene és lehetne beszélnünk, hogy mennyivel nehezebb a nőknek a mindennapokban. Nem pusztán arról van szó, hogy ma is ők végzik a házimunka nagyobb részét, vagy ők nevelik a gyermekeinket, hanem például arról is, hogy a nők a munka világában is sokkal rosszabb helyzetben vannak férfitársaiknál. Ha még nem szültek, akkor az a baj velük az állásinterjún, ha már szültek, akkor az. Nekik kell együtt élniük a bókoknak titulált szexuális provokációkkal, vagy ha munkahelyükön kapcsolatba bonyolódnak, akkor ők lesznek a szemét csábítók, a férfiak pedig családi állapotuktól független begyűjtik a vállveregetéseket. Ha elutasítóak mernek lenni, akkor sokkal gyakrabban kell szembenézzenek retorziókkal, gyakran még akkor is, ha már megunt partnereikké váltak kollégáiknak. A példák száma végtelen, ahogy a közhelyesítő, nőket lealacsonyító tévhiteké is. Épp ezeken kéne változtatni.

És mégis: semmi meglepő abban nincs, ami Bochkor adásában történt. Megaláztak egy nőt a munkahelyén (történetesen élő adásban, ki tudja, hány ember füle hallatára), jót röhögött mindenki. Legjobban talán a kommunikációs tanácsadó, aki ezt a balhét alapból viccesnek találta. Ilyen történik minden nap ezer, ha nem százezer ebben az országban. Így megy ez felénk régóta, immár közhelyszinten sem próbálják az ellenkezőjét érvényesíteni. Ebben a torz, félig feudális, félig kapitalista rendszerben állítólag erre van igény.

Sok más dolog mellett a nők elnyomása, megalázása és brutális férfiak általi kizsákmányolása miatt is hadat kell üzenni a mai torz társadalmi viszonyoknak. Nem elfogadható mindaz, ami a nőkkel megtörténhet ebben az országban. A teljes egyenjogúság és esélyegyenlőség nem pusztán kiröhöghető feminista követelés. Ne feledjük, ez a botrány is azzal indult, hogy a férfi műsorvezető azokat a nőket kritizálta, akik nem a férfi elvárásoknak megfelelően viselkednek!

El kell érni, hogy a Bochkor Gáborhoz hasonló figurákat egy ilyen eset után egyszerűen eltiltsák attól a nyilvánosságtól, amelyet hülyeségeikkel deformálnak. A szexista baromság, a macsó gyűlöletbeszéd egy egészséges társadalomban nem kaphat teret, még akkor sem, ha az történetesen megtérülni látszik a piaci logika alapján.

Sajnos attól ma nagyon messze vagyunk, hogy az ilyen szégyenteljes produkciókat el lehessen tiltani az emberektől, így marad a morális tiltakozás. Kifejezése annak, hogy férfiként mélységesen megvetem Bochkor Gábort, elítélem őt, a támogató közegét mindazért, ami történt.

Bochkor Gábor a ma reggeli műsorban elnézést kért a méltatlan szavakért. Igaz, nem magától: a műsorba beugró Friderikusz Sándor ugyanis közölte vele és műsorvezető társával, hogy hogy nemcsak emberileg, de műsorvezetőként is leszerepeltek.

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.