Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán polgármestere vette meg a Népszabadságot, és ez még csak a kezdet a Fidesz hataloméhségében!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Nem sokkal ezelőtt került ki a hír: az OPIMUS PRESS Zrt. megvette a Mediaworksot – a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és 13 megyei lapot, illetve a hozzájuk tartozó portálokat tulajdonló céget. A hírek szerint, és ezt még soha senki nem cáfolta, ez a cég Mészáros Lőrinc tulajdona, akit legtöbben csupán Orbán Viktor strómanjaként emlegetnek.

politbun.jpeg

Persze megy a habiszti duma, hogy Mészáros cége csak a Népszabadság leállítása után tett ajánlatot. De tudjuk, mi a valóság. A Gazdasági Versenyhivatal még soha ilyen gyorsan ilyen nagy felvásárlásra nem adott ki engedélyt. Már hónapokkal ezelőtt többen, így mi is megírtuk, hogy a Fideszhez fog kerülni a lap és a kiadó. Ez nem új sztori, csak annak akarják eladni.

Orbán Viktor személyesen kivégezte a Népszabadságot, és elvitte a megyei sajtó nagy részét, és most már nem csupán olvashatja a Nemzeti Sportot, hanem azt is írathat vele, amit akar.

Jó lenne, ha most előállnának azok, akik piacról, meg gazdasági döntésről beszéltek a Népszabadság kapcsán. Ha előállnának, és bocsánatot kérnének.

Ugyanígy azok, akik szerint nem sérül a sajtószabadság ezzel a döntéssel.

Mert ez nem csupán egy tulajdonoscsere, ezt pont a Népszabadság körüli elmúlt 3 hét története mutatta meg. Ez a szabad sajtó műhelyeinek kivégzése, a médiumok kormányzati körökből, pontosabban a kormányfő köreiből történő kézi vezérlésre állítása.

Emlékszünk még, alig pár napja mondta a Fidesz vezette kormány: „a kormány nem foglalkozik egy magántulajdonban lévő lappal.” Nem foglalkozik persze, csupán megveszi, és a maga képére formálja, persze miből is? Jah, igen, a korrupcióval tőlünk ellopott pénzből.

Látjuk, mi történt a Tv2-vel, az Origóval, hogyan váltak a Habonymédia szócsöveivé; most ez fog történni 13 megyei újsággal, amelyek elérései órásiak, és a Népszabadsággal is.

Nem véletlen, hogy Orbán egyik házi lapcsinálója, Liszkay Gábor már bent is ül a Mediaworks igazgatóságában. Róla azt írták többen is, hogy az új Népszabadságot fogja vinni, a Magyar Idők eddigi szerkesztőségével.

Az így is brutálisan a Fidesz felé torzító magyar médiatér ezzel teljesen eldől egy irányba, és még nincs is itt a történet vége.

Mert pontosan azt kell felfogni, hogy ez egy médiaháború, csak nem a bal- és a jobboldal között, hanem a Fideszé, mindenki más ellen. Ismerjük a híreket, halljuk a pletykákat, látjuk Simicska kivéreztetését a plakátbiznisszel, remegünk, mi lesz az Index sorsa, miután már csupán az maradt Spéder Zoltán tulajdonában összes cége közül.

Tegnap derült ki, hogy nem egy külföldi befektető, hanem egy ismeretlen személy vette meg a Népszavát, a Szabad Földet és a Vasárnapi híreket, ma tudtuk meg, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést a 168 óra újságírói.

Látnunk kell, hol állunk, és mi történik körülöttünk.

És ez a háború nem egy elvont fogalomért, a szólásszabadság eltiprásáért zajlik, hanem a hatalomért. Hogy ne legyen, aki megírja a Fidesz tevékenységének visszásságait, hogy szabadon és kontroll nélkül hazudhasson a már Habony irányítása alá tett média, mint vasárnap, amikor Vona Gábor beszédének elkezdése előtt már megírták, hogy meg fogják zavarni azt (végül meg se zavarták).

Hogy ne derüljön ki, mi történik az egészségügyben, az oktatásban, hogy ne leplezzék le a lopásokat. Ez a háború a polgárok ellen zajlik. És ha a polgárok nem lépnek fel a hatalom ellen, amely el akarja fojtani a szabad tájékoztatást, akkor nyerni is fognak.

És az, amit elkúrtunk közösen az elmúlt 27 évben, semmi se lesz ahhoz képest, amit ezek elkúrhatnak, ha az ellenzék kontrollja után a média kontrollját is kinyírják.

Akkor bármit megtehetnek, nem csupán velünk, hanem veled is!

 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.