Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélszavazást a külföldön dolgozó magyaroknak is!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A 2014-es országgyűlési választásokon már komoly problémákat okozott, hogy a külföldön élő, dolgozó vagy tanuló, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók számára csak a külképviseleteken nyílt lehetőség a voksolásra, ami rengeteg ember számára több száz, vagy akár több ezer kilométeres utazást és komoly anyagi és időbeli befektetést jelent. Eközben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok számára létezik a levélszavazás intézménye, ami radikálisan megkönnyíti az egész eljárást. Az október 2-i kvótanépszavazás kapcsán újra előjött ez a probléma, és ezúttal be kell látnunk, hogy teljesen védhetetlen a külföldön dolgozó magyarok hátrányos megkülönböztetése, amelynek egyetlen eredménye az, hogy tovább erodálódik a demokrácia legalapvetőbb intézményébe vetett bizalmunk, és a hitünk abban, hogy a politika révén bármibe is beleszólhatunk.

voks-d0001ceba3064b5e9f323.jpg

Amíg az országgyűlési választások alkalmával léteztek komolyan vehető, bár megkérdőjelezhető indokok a határon túli kettős állampolgárok és a nyugaton dolgozó magyarok között, a mostani népszavazáson ilyen indokot nem nagyon lehet elgondolni. A 2014-es fordulóval kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bizottsága elfogadhatónak tartotta a különböző bánásmódot, hiszen a lakcím nélküli kettős állampolgárok csak egy szavazattal rendelkeztek, míg a lakcímmel rendelkezők nemcsak pártlistára, de egyéniben is szavazhattak. Az Alkotmánybíróság ennél egy sokkal ingatagabb érveléssel rukkolt elő, mondván „a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, tőlük elvárható, hogy szavazataikat személyesen, akár a külképviseleteken adják le.”

Csakhogy ezek az érvek most nem állják meg a helyüket, ugyanis a népszavazáson egyetlen kérdésről dönt mindenki, és mindenki szavazata ugyanannyit nyom a latban. Vagyis a megkülönböztetésnek most már tényleg csak az pusztán formális alapja van, hogy valaki rendelkezik-e lakcímkártyával vagy sem.

Nem vagyunk hívei az ellenzéki oldalon olykor fellépő bűnbakkeresésnek, amely a határon túli kettős állampolgárokat vádolja a Fidesz rendszerének fenntartásával. Ahogy már leírtuk, káros, ha polgártársaink szavazati jogát kezdjük elvitatni, és még ha igaz is, hogy a szavazójogukkal élő kettős állampolgárok jelentős többsége a Fideszt támogatja, ez nem jogosít fel arra, hogy hibáztatni kezdjük őket. Rengeteg gond van a magyar politikában, a határon túli magyarok választójoga – bár vitázni lehet a formájáról -, nem tartozik ezen gondok közé. A választójog visszavonása pedig minden szempontból többet ártana, mint használna.

De itt most nem is erről van szó. Hanem arról, hogy megengedhető-e, ha egyes polgároknak aránytalanul nagyobb terhet kell vállalniuk azért, hogy élhessenek az egyik legalapvetőbb jogukkal. És a válasz egyértelműen nem. Annál is inkább, mert ha valakinek, akkor a nyugaton dolgozó magyaroknak biztos nagyobb tapasztalatuk van migrációügyben, mint sokunknak itt az országban. Bizonyára jobban tudják, mint is jelent a migráció, sokan saját bőrükön tapasztalhatták Orbán Viktor nyugati kollégái gyűlöletkeltő szólamainak hatását, sőt talán már muszlimokkal is többet érintkeztek egy-egy TV2-n sugárzott tendenciózus kampányvideónál.

A világban változatos mintái vannak a külföldön élő állampolgárok választójogának. Vannak országok, ahol ugyanolyan joggal rendelkeznek, mint az ország területén élők, más országokban valamilyen időhatárhoz kötött a szavazás, de olyan is van, ahol a külföldön élő polgárok nem szavazhatnak. Olyan azonban nincs, ahol a magyarhoz hasonló eltérő bánásmód létezne. Azt nyilván értjük, hogy a lakcímkártya megléte zavar be a dologba, hiszen ha egy londoni magyar megszüntetné magyar lakcímét, számára is megnyílna a kettős állampolgároknak járó levélszavazás lehetősége. De a valóságban nem ez történik, százezrek dolgoznak úgy külföldön, hogy nem adják fel magyar lakcímüket. A törvényeknek pedig a valósághoz kellene igazodniuk, hogy biztosítsák minél több ember zavartalan joggyakorlását.

A választójogi procedúrák, ahogy maga a jog is, rengeteg változáson ment át, hogy alkalmazkodjon a változó történelmi körülményekhez, a levélszavazás valamilyen formája mára rengeteg európai országban bevett szokás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy semmi okunk nincs ódzkodnunk ettől az intézménytől.

Rengeteget vitázhatunk ezekről az ügyekről. Kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e bárkinek is részt vennie az október 2-i népszavazáson, amelynek egyetlen célja, hogy muníciót szolgáltasson a Fidesz valós problémákat ignoráló kommunikációs kormányzásának. Kérdés, hogy a bojkott vagy épp az érvénytelen szavazás a célravezetőbb annak, aki nem ért egyet ezzel az egésszel. Óriási kérdés, hogy mennyire helyén való határon túli magyarokat egy olyan gyűlöletkeltő procedúrába belerángatni, amely ellen, ha őket érintené saját lakóhelyükön, fennhangon tiltakoznánk – ha román szuverenisták a román nemzetet akarnák megvédeni a fenyegető magyarveszélytől, nyilván a magyar kisebbség tagjai másként gondolkodnának, mint menekültügyben. Az azonban nem kérdés, nem vita tárgya, hogy minden magyar állampolgár számára biztosítani kell a szavazójog zavartalan, aránytalan terhektől mentes gyakorlását.

Ha ez a levélszavazás intézményének kiterjesztését jelenti, akkor azt kell meglépni. Igenis adjuk meg a lehetőséget a nyugaton dolgozó százezreknek, hogy befolyásolják az ország irányát, hogy tapasztalataikat behozzák a magyar politikai folyamatokba, hogy hallassák hangjukat.

Ellenkező esetben tovább erősödhet az érzés, hogy a szavazati jognak, és ennek az egésznek, amit politikának nevezünk, semmi értelme. Hogy ez csak a hatalmasok játékszere, nekünk polgároknak meg nincs semmi beleszólásunk abba, merre is haladunk. Egy újabb lépést jelent ez a teljes politikai apátia felé, amely jobban aláássa Magyarország jövőjét, mint akárhány Mészáros Lőrincbe oltott Andy Vajna.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.