Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csökken a rezsi, zuhan a lift

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ha eddig nem tudtuk, milyen kockázatokat vállal egy olyan állam, amely nem hoz meg és tartat be felelős/valamirevaló biztonsági előírásokat, akkor a másfél héttel ezelőtti bukaresti diszkótűz komoly figyelmeztetés lehet.

Bukarestben a hatóságok gondatlansága, az elégtelen biztonsági előírások, és az, hogy még ezeket sem sikerült szigorúan betartatni, eddig 50 halálos áldozatot és több mint másfélszáz sebesültet hagyott maga után. A román kormány pedig belebukott a tragédiába. A magyar kormány most szeptemberben hozott egy olyan rendeletet, amely drasztikusan csökkenti a lifteket érintő biztonsági előírásokat, méghozzá a  rezsicsökkentés érdekében.

lift.jpg

(Fotó: Flickr / LaVladina)

A „rezsicsökkentés célkitűzésének megvalósítását érvényesíti” – ez az indoklás is szerepel a HVG által megszerzett minisztériumi dokumentumban, amely a szeptemberben kihirdetett, a liftek biztonságát súlyosan befolyásoló kormányrendeletet készítette elő. A rendelet értelmében lecsökken a kötelező ellenőrzések száma – a húsz évnél fiatalabb liftek esetében évi egyre, az annál idősebbek esetében pedig évi kettőre. Az eddigi évi négy ellenőrzés megvágása mellett a rendelet megszünteti a karbantartási kötelezettséget, eddig ugyanis a húsz évnél idősebb lifteket 35 naponta karbantartásnak kellett alávetni, ezentúl azonban ez teljesen az épülettulajdonosok szabadságára lesz bízva.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint az intézkedés komolyan megnöveli a balesetek veszélyét – és ezt még a minisztériumi anyag is elismeri, bár a kormányrendelet szövegéből már kimaradt. A magyarországi liftállomány jelentős többségét 20 évnél idősebb liftek képezik, és a megszólaltatott szakemberek szerint az eddigi megbízható ellenőrzési rendszer és a rendszeres karbantartások kötelezettsége akadályozta meg a liftek állapotának leromlását és a balesetek bekövetkeztét. Mostantól ez a helyzet megváltozik, és egy-két éven belül, amikorra megszűnik az eddigi ellenőrzések hatása, bármilyen szörnyűség elképzelhető.

És mindezt miért? Hogy a Fidesz tovább nyomulhasson a rezsicsökkentés ötletével.

A szabályozások leépítése, az ún. dereguláció általában egy ideológiailag vezérelt elképzelés, amely szerint a szabályozási környezet leépítése segíti a vállalkozások működését, vagyis a gazdaság fejlődését. Bár ezt a számok föltétlenül nem támasztják alá, a különböző balesetek, például munkabalesetek vagy a bukaresti diszkótűzhöz hasonló tragédiák egyenes következményei a nem megfelelő előírásoknak és ellenőrzésnek.

De ez mindegy is, hiszen a Fideszt nem is a gazdaság fejlesztésének kétes ígérete vezérli, hanem a szavazatvadászat és harácsolási vágy. A rezsicsökkentés mint csodafegyver eddig tényleg működőképesnek bizonyult, és most akár az emberi életeket is veszélyeztető intézkedések is szóba jöhetnek a kampány továbbpörgetéséhez. A karbantartási és ellenőrzési követelmények csökkentésével a tevékenységet végző cégek helyzete is ellehetetlenül, és végső soron könnyen bekebelezheti a minisztériumi anyagban tervként szereplő „állami” liftellenőrző monopólium. Amelyet  bizonyára majd Fidesz-csókosoknak szerveznek ki.

A szemünk előtt történik egy újabb tipikus manőver, amely két legyet üt egy csapásra: továbbpörög a rezsicsökkentés kommunikációs hengere, miközben a Fidesz tovább gyöngíti a magyar államot, jelen esetben azt a szabályozási rendszert, amely a biztonságunkat védi. Hogy e gyöngülés melléktermékeként – ráadásul „államosítás” címszó alatt, ahogy azt a média is teljesen tévesen szajkózza – a gazdasági élet egy újabb szeletét tudja lecsippenteni a haverok, az oligarchák számára. Csak ezt valahogy nem a mi biztonságunk kárára kellene tenni!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.