Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állatkertbe zárt oroszlán – WTF baloldal

Ez a cikk több mint 8 éves.

„Hamisnak tartok minden szándék- vagy hűségnyilatkozatot, mert többet állít magáról, mint amire képes” – állítja Selyem Zsuzsa, erdélyi irodalomtörténész, író a baloldaliság meghatározása kapcsán. Hiszen mindez szavakként semmi, „csak élni kurvajó így”. Cikksorozatunk, a WTF baloldal (Mi az a baloldal? Kell-e baloldal? Mi lesz a baloldal?) azt az egyszerűnek tűnő kérdést teszi fel, hogy mi a baloldal ma Magyarországon, az Unióban, a világban.

Még mi, humánok is (vö. teremtés koronái + oldalbordák) képesek vagyunk 4 dimenziót felfogni. Érzékenyebb lelkek és matekosok ennél jóval többet. A jobbra–balra felosztás viszont csak 2 dimenziót feltételez. Egy vacak, mert valójában nem is létező, absztrakt egyenesen gondolni el az életet számomra kb. olyan, mint az állatkertbe zárt oroszlán: bús, mozdulatlan, jámbor, kopott, túlméretezett plüssmaci.

De vannak kérdések, amelyekre IGEN-nel válaszolva egy olyan társadalmi konszenzus részesének tudom magam, amelyet jobb híján baloldalinak neveznek:

Egy ember élete, munkája, öröme döntő módon alakítható-e tanulással, neveltetéssel?

Egy adott ország prosperitása számára elsődleges-e az, hogy minden állampolgárának meglegyen az esélye arra, hogy szabadon tanuljon; hogy anyagi helyzetétől függetlenül szakszerű egészségügyi ellátásban valamint igazságos jogi védelemben részesüljön?

Ha valaki, bárki, menedéket kér, beengedjem-e?

Ha elkérik a felsőruhámat, adjam-e oda az alsót is, de ha valahonnan kiutasítanak, még a port is rázzam-e le a sarumról?

Felelős vagyok-e a legkisebbekért? Azokért, akik képtelenek védekezni velem szemben: a növényekért, a bogarakért, akik ha a földtől eloldódik az ég, kipörögnek a napvilágra?

Pl. József Attila?

Pszichoanalízis + marxizmus + feminizmus + gyermekjogok + ökokritika?

Egyébként meg hamisnak tartok minden szándék- vagy hűségnyilatkozatot, mert többet állít magáról, mint amire képes. Igaza van annak, aki gúnyosan elhúzza a száját a fentieket olvasva, én is gúnyosan elhúzom a számat, mert szavakként semmik, csak élni kurvajó így.

2015 augusztusában indítottuk el, még a Kettős Mérce blogon első nagy sorozatunkat, amelyben azt a kérdést tettük fel, hogy mi a baloldal Magyarországon, az Unióban, a világban.

A WTF baloldal sorozatban értelmiségieket, aktivistákat, művészeket, civileket, a társadalmi igazságosság hiánya által érintetteket kértünk fel, hogy írják meg, nekik mit jelent a baloldal, mit jelent számukra baloldalinak lenni.

Csaknem félszázan fogadták el felkérésünket - itt találod a megjelent szövegeket.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.
Kiemelt kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA