Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz saját magának állított csapdát a menekültkérdéssel

Ez a cikk több mint 9 éves.

Bár a kormánypárti politikusok szeretik azt állítani, hogy Orbán Viktor már januárban felismerte a menekültkérdés jelentőségét, valójában ez nincs így. Ugyanis Orbánék maximum a tematizálás jelentőségét ismerték fel, a helyzet valós súlyát nem, és ebből kifolyólag megoldási javaslatokat máig nem tudtak adni.

roganorigo.jpg

Orbán Viktor még januárban kezdett el beszélni a megélhetési bevándorlókról a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merényletek után. De a kérdést, úgy tűnik, valós felkészülés és valós odafigyelés nem követte. A Fidesz újabb és újabb ötleteket dob be, de humánus megoldásra nem futotta, miközben milliárdokat szórt el kerítés építésére, konzultációs kampányra, óriásplakátokra.

Ha Orbán Viktor valóban tudta már januárban, hogy ennyi menekült fog áthaladni az országon, az több kérdést is felvet. Miközben a kormány szépen végigvitte a nemzeti konzultációs kampányt, nem figyelt arra, hogy a menekültekkel mi lesz, és hogy a magyar társadalom hogyan tudja minél kevesebb konfliktussal átvészelni ezt a helyzetet.

Bár a magyarországi menekülttáborok már tavaly elérték befogadókapacitásuk csúcsát, a bevándorlási hivatal dolgozói pedig így is le voltak terhelve, a kormány csak most augusztusban vett fel új embereket a hivatalhoz, és csupán egy hónapja jelentette be új befogadóállomások nyitásának lehetőségét. De ebben az ügyben még egyetlen kapavágást sem tett, sőt az ad hoc és rossz helyszínelhelyezés, illetve a helyiek tiltakozása miatt, úgy tűnik, meghátrálásra kényszerül mind Martonfán, mint Sormáson.

De hiába az állítólagos korábbi tudás, a rendőrségnél még mindig nincsenek megfelelően felkészített rendőrök, kevés a tolmács, és valószínűleg a 400 új BÁH-alkalmazott sem fogja megoldani a problémákat. A menekülttáborok rossz felszereltségének és zsúfoltságának pedig már híre ment a menekültek között is.

Ha pedig a menekülteket segítő civil önkéntesek nincsenek, még akár katasztrofálisabb is lehetett volna a történet. A mindenfajta információ nélkül, pusztán egy vaktérképpel vonatra rakott menekülteknek ugyanis ezek az emberek adtak tájékoztatást, vizet és ennivalót, megakadályozva ezzel a nagyobb káoszt, és csökkentve a konfliktust a magyar társadalom és a menekültek között.

De a kormány nem csak humanitárius kérdésekben mondott csődöt. A Fidesz szándéka egyértelműen az, hogy megállítsa a menekülteket. Azt azonban látjuk, bár Csongrád megyében teljes szélességében elkészült a kerítés, mégse csökkent sem itt, sem máshol az országba érkező menekültek száma. A menekültek megkerülik a kerítést, átmásznak rajta, vagy élve menekültjogaikkal, a kerítés túloldalán várják meg a rendőröket, akiknek kötelességük elindítaniuk a menekültkérelmi eljárást.

A kormány most bejelentett intézkedései pedig egyértelműen csak ködkaparások. A több rendőr vagy a katonaság esetleges bevetése nem fogja megállítani a menekülteket, ők eddig sem akartak konfliktusba kerülni a magyar hatóságokkal vagy a magyar állammal, a rendvédelmi intézkedésekkel pedig semmit nem érünk el. A nagyobb ellenőrzés következménye csupán az lesz, hogy többen kerülnek magyar menekülttáborokba ahelyett, hogy rögtön Németországba vagy Svédországba, esetleg más uniós országba érkeznének.

Az új BTK-tétel pedig, amely szerint 3-4 éves börtönbüntetés járna az illegális határátlépésért, lényegében elviselhetetlen költséget róna a magyar államra. Ráadásul számos nem véletlenül, hanem embertelen tragédiák után, a további tragédiák megelőzésére hozott nemzetközi jogszabályokba ütközne.

Lassan pedig mindenki számára egyértelmű lesz, Magyarország egyedül és áldozatvállalás nélkül nem lesz képes kezelni a menekültek helyzetét. Sajnálatos módon viszont pont Magyarország volt az egyik olyan uniós tagállam, amely szétverte az előző uniós csúcson összerakni készült megoldáscsomagot, és Magyarország az egyetlen uniós állam, amely 0 menekült befogadására volt hajlandó a közös keretben. Pedig közös EU-s, és az EU partnerországai között meghozott megállapodás nélkül nem lehet ésszerű kezelése a mostani helyzetnek.

Nem véletlen, hogy már a Fidesz politikusai is arról beszélnek, a kormány túlságosan feltolta a menekültügyi elvárásokat magával szemben, és nem fog tudni olyan választ adni a kérdésre, amely megfelel a saját maga keltette várakozásoknak.

A Fidesz úgy járt ezzel a kérdéssel is, mint a 2014-es választási győzelem óta minden helyzettel. Miközben az emberek öt év után a problémáik megoldását, az életminőségük javulását várják a kormánytól, a menekültkérdésben is csupán várakozást és az érzelmek felfokozását érte el. Hiába hívta vissza a választási kampánycsapatot, és kapcsolta nagyobb fokozatra a kommunikációs gépezetet, a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz egy tapodtat se mozdult felfele a tavaszi eredményekhez képest. Hiába Habony és Finckelstein, a kormányzást még mindig nem helyettesítik a drága és értelmetlen kommunikációs fogások.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a hazánkba érkező menekültekről, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.