Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százéves a köztársaság – indul a korábbi Slejm új évada!

Időpont: 2018. október 28. vasárnap, 19:00
Helyszín: VIII. Baross u. 85.
Ez a cikk több mint 5 éves.

„Több napja tartó tüntetések után 1918. október 28-án került sor a magyar történelem egyik fordulópontját jelentő Lánchídi Csatára, ahol a követeléseit a Várban átadni kívánó népbe lövetett a megpecsételt sorsú Osztrák-Magyar Monarchiát védő karhatalom. A 4 halálos áldozatot és 50-60 súlyos sebesültet követelő esemény tovább tüzelte az országos forradalmi hangulatot, és afelé tolta a habozó, legális kereteket áthágni nem kívánó, haladó gondolkodása és pacifizmusa miatt népszerű Károlyi Mihályt, hogy arisztokrataként az elsősorban munkásosztály által kirobbantott és 30-án győzelemre vitt forradalom kormányának élére álljon. Az új kormány népi nyomásra bő két hét múlva, november 16-án kikiáltotta Magyarország történetében először a – rövid életűnek bizonyuló, polgári demokratikus – köztársaságot.
Minderre emlékezünk azzal, hogy 2018. október 28-án, a Lánchídi Csata 100. évfordulóján mutatjuk be Magyarország legnépszerűbb politikai vlogjának, az (egykori) Slejm – a torkon ragadt politikának negyedik, új néven, új formátumban induló évadát. Az élő közönség előtt fölvett Partizán első adása több megközelítésben, több, különböző rovattal, meghívott vendégekkel, történészekkel forgatott dokumentumfilm-betétek, a Slejmből megszokott szatirikus hírkommentár és egyéb – reményeink szerint – meglepő és szórakoztató videók segítségével mutatja be előzményeivel és utóéletével együtt történelmünk első sikeres demokratikus megmozdulását, az őszirózsás forradalmat.
Nem ígérjük, hogy tartjuk a 100 évvel ezelőtti menetrendet, és november 16-án kikiálthatjuk az új magyar köztársaságot, de azt szavatolhatjuk, hogy innentől kezdve hétről hétre élőben, a Baross utca 85-ből jelentkezünk a Partizánnal, amelyben igyekszünk veletek együtt megismerkedni a baloldal magyarországi múltjával és jövőjével, hiányosságaival és lehetőségeivel, mivel ezek mélyebb megismerését és megértését bármiféle egyenlőség alapján álló köztársaság alapvetésének gondoljuk.
Ha szeretnél te is ott lenni az első adás fölvételén, az utána szervezett beszélgetésen vendégeinkkel és az első éjszakai Partizán-akciónkon, részvételi szándékodat a [email protected] e-mail címen jelezheted – a belépés ingyenes.
És ne feledjétek: október 28-tól, a Baross utca 85-ben hetente Partizán!”