Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkásmozgalmi séta Józsefvárosban Kalmár Szilárddal

Időpont: 2018. október 21. vasárnap, 15:00
Helyszín: találkozási pont: Blaha meki előtt
Ez a cikk több mint 5 éves.

Hol ringott a magyar baloldal bölcsője? Sokan ma is azt hiszik, hogy Csepel, Angyalföld, Újpest, a gyárvárosok nevelték ki a radikális társadalmi változásokat sürgető generációkat. Az igazság azonban más. A hazai munkásmozgalom 19. és 20. századi története ezer szállal Józsefvároshoz kötődik. Ahhoz a fővárosi kerülethez, ahol már az 1700-as évek elejétől jellemzően a szegényebb társadalmi csoportok leltek otthonra.

Idén harmadik alkalommal látogatjuk végig azokat a helyszíneket, amelyek felidézik ezt a múltat az első munkásgyűlés helyszínétől az autonóm magyar munkásmozgalom végét jelentő Rajk pernek helyet adó szakszervezeti székházig.

A sétán sok titokra is fény derül. Megtudhatjuk, miért a magyar történelem egyik főutcája a Népszínház utca, miként arra is választ kapunk, hogy Derkovits Gyula valóban éhen halt-e otthonában. Az is nyilvánvalóvá válik, hogy ténylegesen miről kapta nevét az Auróra utca és kiről nem a Kun utca.

Találkozzunk október 21-én, vasárnap 15 órakor a Blaha meki előtt! Innen indul a munkásmozgalom józsefváros-történeti sétája!