Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Majdnem 9 éve várakozó menekültek problémája kapott médiafigyelmet a Đoković-botrány miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ugyanabban a lepusztult, poloska fertőzött melbourne-i intézményben van őrizetben az oltásellenes teniszbajnok, Đoković, ahol több tucat menekült is várja, hogy kérelmük végre elbírálásra kerüljön. A menekültek közül van, aki már majdnem 9 éve érkezett Ausztráliába, írta meg a TheIntercept

Pár hét alatt nemzetközi botránnyá nőtte ki magát, hogy Ausztrália nem engedte az országba lépni  Novak Đokovićot, aki a január 17-én kezdődő Australian Open teniszbajnokságra érkezett volna. Az oltásellenes kijelentéseiről is ismert teniszbajnok azóta egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik. Az ügy kapcsán fellángoló médiafigyelem azonban egy sokkal komolyabb problémára irányította a figyelmet.

A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy a melbourne-i Park Hotelből átalakított intézmény előtt tüntetnek Đoković támogatói, oltásellenesek egy csoportja, illetve a szintén a Park Hotelben évek óta őrizetben tartott menekültek kiengedését követelő aktivisták.

 

Ahogy a Guardian riportjában is látható, a menekültek igyekeznek felhasználni a Đoković körüli médiafigyelmet, hogy saját, egyre romló körülményeiket bemutathassák. Közülük többen már évek óta várják, hogy kérelmük elbírálásra kerüljön. Ahogy az egyik menekült is nyilatkozott, nem mehetnek sehova és állandó megfigyelés alatt tartják őket. 

A Guardian adatbázisa szerint 2013 júliusa és 2014 decembere között 3127 ember érkezett Ausztráliába, akik később zárt menekültközpontokba kerültek. A bekerült menekültek közel felét még 2020-ban is ugyanott tartották őrizetben. 

Sophie McNeill, a Human Rights Watch ausztrál kutatója így nyilatkozott a jelenségről:

„Ausztrália visszaélésszerű offshore adatfeldolgozási politikája mérhetetlen szenvedést okozott kiszolgáltatott menedékkérők ezreinek. Az ausztrál kormánynak el kell fogadnia Új-Zéland ismételt ajánlatát a menekültek egy részének befogadására és dolgoznia kell az központok végleges megszüntetésén”

A melbourne-i központ előtt tüntető különböző csoportok között nem ritka a feszültség. Az oltás nélkül Ausztráliába érkező teniszező sok oltásellenes számára lett hős. Ben Rothenberg, a New York Times tudósítója Twitteren tett közzé egy videót, melyen látható, hogy egy szerb zászlóba burkolózó nő azért kritizál egy menekültpárti tüntetőt, mert maszkot visel. 

 

A menekülteket támogató tüntetők „Đoković menjen haza, a menekülteket engedjék el” (Djokovic can fuck off, free the refugees) és „A menekülteket szívesen látjuk, Đokovićot nem” (Refugees are welcome, Djokovic is not) feliratú transzparensekkel igyekeznek felhívni az embertelen körülményekre a figyelmet.

A menekültek kiengedését támogató aktivisták nagyon örülnek a világbajnok teniszezővel érkezett nagy médiafigyelemnek, de attól tartanak, hogy Đoković távozásával mindenki elfelejti majd a több éve várakozó embereket.