Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eldőlt: nem lép a másik javára vissza sem Márki-Zay, sem Karácsony

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter tegnap megerősítette a 444-nek, hogy nem lép vissza, a tegnapi napon pedig Karácsony Gergely sajtótájékoztatón jelentette be, hogy biztosan nem fog visszalépni Márki-Zay javára. Ezzel végleg eldőlt, hogy a két jelölt nem lép vissza egymás javára.

Az előválasztási eredmények összeszámolásának másnapján, október elsején még úgy tűnt, hogy a 2. és 3. helyre befutó miniszterelnökjelöltek mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne Dobrev Klára legyen Orbán Viktor ellenzéki kihívója.

Márki-Zay Péter akkor úgy fogalmazott, hogy megegyezett Karácsony Gergellyel abban, hogy „együtt mennek tovább” a második fordulóra, de az együtt menetelés mikéntjéről nem nyilatkozott. A polgármester már akkor is úgy vélte, hogy nem egyértelmű, kinek van a nagyobb esélye Dobrev Klárával szemben, neki vagy Karácsonynak. Karácsony később azt mondta, akkor sem lép vissza „ha elüti a villamos”.

Az elmúlt héten Márki-Zay olyan feltételeket állított visszalépéséhez, mint az euró bevezetése, az elszámoltatás, az alaptörvény közjogi érvénytelenségének kimondása, és a fideszes családtámogatási rendszer támogatása. Legutóbbiról október 4-én, Hódmezővásárhelyen egyezett meg Karácsonnyal, amikor még az is felmerült, hogy Karácsony és Márki-Zay neve együtt fog szerepelni a szavazólapon. Karácsony tegnap már azt mondta Márki-Zay feltételeiről, hogy Márki-Zay „lopásmentes Fidesz-kormányt” látna szívesen.

Mindeközben Dobrev Klára, ellenfeleit megelőzve megkezdte kampányát a második fordulóra, ami október 10 és 16 között fog zajlani.

Az október 4-i hódmezővásárhelyi sajtótájékoztató után viszont újabb fordulatok jöttek. Négy különböző közvéleménykutatás is megjelent a második forduló esélyeseiről, négy különböző eredménnyel, melyekre az érintettek alapozták vissza nem lépésüket. Ahogy viszont a klasszikus mondás tartja, „választást kell nyerni, nem közvéleménykutatást”.

Frissítés, 10:06 – Karácsony Gergely a Facebook oldalán közölte, hogy tartalmi kérdésekről szeretne inkább vitázni, nem közvéleménykutatásokról, „akik közvéleménykutatásokból próbálják kiolvasni, hogy mi helyes és mi helytelen, azok el fognak bukni”, tette hozzá. Ellenfeleit arra szólította fel, hogy még a szavazás megkezdése előtt, legkésőbb szombaton vitázzanak.