Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Georgikonon zajló oktatás megmentéséért tüntettek Keszthelyen 

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mintegy 100-150 ember részvételével tartottak demonstrációt Keszthely főterén pénteken este a nagy múltú Georgikon egyetemi képzéseinek tervezett megszüntetése ellen. A tüntetést a keszthelyi ellenzéki politikusok és civilek szervezték.

A rendezvényen beszédet mondott a város több ellenzéki önkormányzati képviselője, valamint a keszthelyi, Zala 2. számú választókerületben az előválasztáson induló ellenzéki politikus is. 

Dékány Péter, DK-s önkormányzati képviselője arról beszélt, nem a kutyás strand és nem az óriáskerék, hanem az egyetem és a kastély Keszthely első számú erősségei és szimbólumai, és az egyetemet most megpróbálja tönkretenni a Fidesz, ehhez pedig szerinte  Manninger Jenő országgyűlési képviselő is asszisztál. 

Czuth Zoltán László szintén önkormányzati képviselő, az MSZP és a PM közös jelöltje az előválasztáson térdre rogyó elefánthoz hasonlította a Georgikont, amelyet „kiskanállal szed szét” a hatalom. Szerinte a jól ismert kormánypárti módszerrel látszik a Georgikonnál is: kivéreztetnek egy intézményt, és amikor már a haláltusáját vívja, álszet „megmentőként”, adóforintokat pumpálva jelennek meg a fideszes körök, és közben magánkézbe helyezik a fenntartást, mondván, már nem gazdaságos a működés, nem ésszerű a régi struktúra.

Molnár Tibor, keszthelyi önkormányzati képviselő, a Mindenki Magyarországa Mozgalom előválasztási jelöltje szintén Manninger Jenő fideszes honatya felelősségét emelte ki abban, hogy megszavazta a Georgikon Gödöllőhöz való csatolását, és a modellváltásnak hívott alapítványi kézbe adást is.

Elekes István, Momentum Zala 2-es képviselőjelöltje azt fájlalta, hogy bár néhányan most összegyűltek tüntetni a főtéren, viszonylagos „csend veszi körbe” a felsőoktatási rendszer „szétbombázását”,  azokat pedig, akik nem mernek kiállni jövőjükért, békákhoz hasonlította, amelyek hagyják, hogy lassan megfőzzék őket egy fazékban. Elekes a rendezvény elején egyébként megjegyezte, hogy bár sokat próbált rávenni, hogy jelenjenek meg a tüntetésen, többeket letiltottak a részvételről. Beszéde végén a momentumos politikus a budapesti CEU-tüntetésekről ismert „Szabad ország, szabad egyetem!” rigmust skandáltatta a kicsi, de lelkes tömeggel. 


A beszédek itt nézhetők vissza teljes hosszukban:

A beszédek elhangzása után a résztvevők a Városháza elől átvonultak az egyetem főépülete elé, ahol nemzeti színű szalagokat kötöttek a bejáratra, hogy ezzel  Keszthely és a Georgikon eltéphetetlen kötelékét jelképezzék:

Molnár Tibor az esemény után „keszthelyi viszonylatban jónak” de „a téma fontosságához képest még mindig visszafogottnak” nevezte az érdeklődést a tüntetés iránt, valamint elekes István is azt írta a megjelentek létszámára utalva, hogy „nem volt elég!” hozzátéve ugyanakkor, hogy „ebben az évezredben nem volt ennél nagyobb megmozdulás a városban”.

Mint ismert, a Magyar Narancs augusztus elején számolt be arról, hogy információik szerint a keszthelyi Georgikon Campuson egy több éves folyamat végén megszűnhet az egyetemi agrároktatás, és nem képeznek majd diákokat az intézményben, hanem hosszabb távon csak szaktanácsadási és kutatási funkciót lát majd el a Georgikon. 

A kormányzat idén februárban alapította meg gödöllői székhellyel a SZIE bázisán a hazai agárképzés csúcsintézményeként a MATE-t, amely magába olvasztotta a kaposvári, keszthelyi, gyöngyösi, karcagi, budai agrárképzést. A csúcsegyetemet pedig más egyetemekhez hasonlóan szintén kiszervezte a kormány az állam fennhatósága aló, vagyonáról a Csányi Sándor vezette kuratórium dönt.

Szintén a Magyar Narancs írta meg nemrég, hogy a MATE Budai Campusát, a néhai Kertészeti Egyetem arborétumát is magában foglaló intézetet is éveken belül bezárhatják.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a kormányközeli Mediaworks lapcsoport által kiadott Zalai Hírlapban reagált a Georgikon-ügyre. Itt Gyuricza nem cáfolta, hogy az oktatási funkciót elveszíti a Georgikon, hanem azt írta, „[…]aljas rágalom azt állítani rólunk, hogy megszüntetnénk, bezárnánk olyan campusokat, amelyek esetében adottak a racionális működés feltételei”. Gyuricza azt elismerte ugyanakkor, hogy „kétségtelen”, hogy az agrárfelsőoktatás átalakításán gondolkodnak, és „próbálják az egyes szakterületek működését racionalizálni”.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a Magyar Narancsban megjelentekből annyi igaz, hogy  a gödöllői vezetés centralizációs elképzelésekkel rendelkezik, de szerinte „lesz egyetemi felsőoktatás” Keszthelyen.