Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali tüntetés, felgyújtott víruskutató intézet, elszabadult járvány: Koronavírus-összefoglaló vasárnap

Magyarországon cikkünk írásának napján 3149 újabb koronavírus-fertőzést mutattak ki a hatóságok, így 59 247 főre bővült az azonosított fertőzöttek száma. 35-en elhunytak, így az összes eddigi halálos áldozat 1425, 16242 fő pedig meggyógyult a betegségből a járvány kezdete óta.

Tüntetések, vandalizmus sokfelé

Varsóban és Rómában is összecsaptak vasárnap a járványügyi korlátozások miatt felhergelődött tüntetők a rendőrséggel, Berlinben mintegy kétezren demonstráltak hasonló okokból.

Az olasz fővárosban vasárnapra virradó éjjel tartott erőszakos utcai megmozdulást a neonáci Új Erő csoport, amelynek tagjai nemzetiszínű tűzijátékot gyújtottak éjfélkor, majd rárontottak a rendőrökre. Többen megsebesültek, és mintegy 10 embert őrizetbe vettek az olasz hatóságok.


Berlinben szintén a vasárnapra virradó éjjel ismeretlenek megrongálták, illetve molotov-koktélokkal dobálták meg az ország első számú víruskutató-központját, a Robert Koch Intézetet. Az épület több helyen károkat szenvedett, valamint az egyik szobában tűz keletkezett, amelyet sikerült eloltani.

Szigorítások

Spanyolországban és Csehországban is szükségállapot van érvényben, hogy tovább lehessen szigorítani a járványügyi korlátozásokat. Utóbbi országban vasárnap döntöttek a rendkívüli helyzet meghosszabbításáról.

„Mindenkit szépen kérek, vegye a dolgokat komolyan, mert a kórházi ápolásra szorulók növekvő számát nem mi találtuk ki”

– jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő.

Szintén vasárnapra derült fény arra is, hogy több állami vezető is megfertőződött az új koronavírussal, többek között Andrzej Duda lengyel elnök, illetve Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is.

Újabb COVID-kórházak Magyarországon

Magyarországon Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be vasárnap, hogy újabb hat kórházzal bővítik a koronavírus-ellátásban érintett intézmények körét. Az Emmi kiemelte: ahogy egész Európa, Magyarország is a koronavírus-járvány meredeken felszálló szakaszában van. A körülöttünk lévő országokban és Magyarországon is dinamikusan nő a fertőzések száma.

Gödöllõ, 2020. október 25.
Ivo Adamec ezredes, a Csehországba induló szállítmány vezetõje, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára és Horváth Ildikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának az egészségügyért felelõs államtitkára (b-j) a Csehországnak adományozott lélegezetõgépek átadásán Gödöllõn 2020. október 25-én. A magyar kormány 150 invazív lélegeztetõgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben.
MTI/Balogh Zoltán

Az újonnan bevont intézmények a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására.

(MTI, Telex, Tagesspiegel)
Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Nyikos Péter