Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soros elleni védekezésre hivatkozva gyűjt adatokat a Külügyminisztérium magyar újságírók külföldi képzéséről

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyar újságírók külföldi szakmai útjairól gyűjt adatokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – írja a 444 a Telex információira hivatkozva. A hamarosan induló (de addig is a Facebook-oldalán rövid cikkeket közlő) lap birtokába került Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárának júniusi keltezésű levele, amit az Európai Unióban található magyar nagykövetségeknek küldött el.

A helyettes államtitkár arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak.

Magyar még ennél is tovább ment, ugyanis egészen konkrétan arra is rákérdezett: mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A válaszadás igencsak sürgősnek tűnt, arra alig egy napot kaptak a nagykövetségek.

A Telex a rövid határidő oka mellett arról is érdeklődött a Külügyminisztériumnál, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, és hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

A minisztérium a következő választ küldte:

„A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Hogy pontosan milyen szakmai képzésen való részvétel, illetve cikk megírása számít a kormány szerint külföldi beavatkozásnak a sajtó részéről, nem derült ki. Ahogy az sem, milyen céllal listáz a Külügyminisztérium magyar újságokat.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán