Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háziorvosok: Sebestyén Balázs durván rágalmazta őket azzal, hogy pénzért adnak időseknek járművezetői igazolást

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Háziorvosok Online Szervezete és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy Sebestyén Balázs rádiós műsorvezető nemrég egy adásban arról beszélt, szerinte bizonyos háziorvosokat 5000 forinttal fizetnek le, hogy meghosszabbítsák idős emberek vezetői alkalmassági igazolását.

„Bemegy a papa 68 évesen mankóval, járni nem tud, a zöldségesig nem engednéd le, aztán a háziorvos ötezer forintért azt mondja, vezessen. Aztán kienged egy gyilkost az útra, aki majd megöl valakit. Legjobb esetben saját magát. Ezt nehezen tolerálom” – idézte a HVG Sebestyén szóban forgó műsorából.

A két szakmai szervezet kijelentette, a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén Balázs műsorvezető azon kijelentésétől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok.

A MOK és a HaOSz szerint Sebestyén gondolatmenete sértő, rágalmazó és durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat. Ezért arra kérik a műsorvezetőt, a nyilvánosság előtt korrigálja korábbi megszólalását.

Hozzátették, bizonyos kor után tényleg kell fizetni az alkalmassági vizsgálatért, de ez egy jogszabályba foglalt térítési díj, amiről számlát is állítanak ki – ez 60 év felett egyébként 2500 forint, 70 év felett pedig 1700 forintba kerül.

A közleményből kiderül az is, hogy az ilyen vizsgálatok elvégzésekor az orvos csupán egy pillanatnyi állapotot regisztrál, így „rejtve maradhatnak” alkalmasságot negatívan befolyásoló tényezők, de ezek már az egyén vagy környezete felelősségi körébe tartoznak. Ilyen esetben az érintett kérheti, hogy soron kívüli vizsgálják meg, vagy csak  rövidebb határidőre állításk ki az alkalmassági igazolását.

A szervezetek megjegyzeték, a közúti járművezető soron kívüli egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni akkor is, ha az utolsó vizsgálata óta eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, látásában vagy hallásában lényeges romlás következett be, vagy egészségi állapotában olyan állapotromlást észlel, amely a közúti járművezetését befolyásolhatja.

De mindezek jogszabályi keretek között az egyéni felelősség jelentőségét támasztják alá.

Ezen kívül az alkalmassági vizsgálatokról szóló jogszabály szerint a háziorvosnak az idősebb, bizonyos krónikus betegségben szenvedő páciensek esetében sincs felelősségük. Ugyanis a szabály szerint ha bármely orvosnak tudomása van arról, hogy az általa kezelt páciens járművezetésre jogosító okmánnyal rendelkezik, és nála olyan betegséget, illetve kórállapotot észlel, amely a közúti járművezetésre való alkalmasságát kérdésessé teszi, akkor maga a páciens az, aki köteles soron kívül vizsgálatot kezdeményezni az érintett személy háziorvosánál.

„A jogszabály bizonyos betegségek fennállása esetén egyidejű szakorvosi alkalmassági igazoláshoz, korral járó, súlyos viselkedési probléma esetén pszichiáter szakorvos igazolásához köti a gépjárművezetői alkalmassági kiadhatóságának feltételét. Mindezek jelentős szakmai kontrollt jelentenek az idősebb páciensek alkalmassági vizsgálatának lefolytatása során” – tették hozzá közleményükben.

A MOK és a HaOSz az üggyel kapcsolatban felvetették, hogy valóban lehetnének változtatások az alkalmassági vizsgálati rendszerben.

Egyfelől azt javasolják, hogy bizonyos, meghatározott kor után (például 80 év felett) a jogosítvány meghosszabbításához specifikusabb vizsgálatokat is szükséges legyen elvégezni.

A „szubjektív tényezők” minimalizálása érdekében pedig akár járási szinten felálló független bírálóbizottságok kezébe adnák az idősek jogosítvány-meghosszabbításáról szóló döntést.