Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakók tiltakozása közepette fakivágásba kezdtek a nagymarosi strandon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Dunakanyarban, Nagymaroson helyi konfliktus alakult ki a lakosok, valamint az önkormányzat között a helyi strand és a mellette lévő játszótér felújítása kapcsán, mivel a település vezetése úgy kezdett a parton fakivágásokba, hogy azt nem egyeztette a lakókkal.

Ráadásul a fakivágás illegális, mivel a helyi szabályozás szerint a partszakaszon tilos építmény elhelyezése céljából fákat kivágni. A játszótér pedig építménynek számít.

Beszéltünk Schindler Lászlóval, aki függetlenként fog indulni a településen az őszi önkormányzati választásokon a polgármesteri címért a jelenlegi, szintén független polgármester ellen, aki a várost immár több, mint egy évtizede vezeti.

Schindler elmondta, a játszótér felújítása a dunakanyari településeknek kiosztott száz-százmilliós projekt része, melynek keretében az érintett falvak, városok a strandok felújítására kaptak állami támogatást, melyet még az idei évben fel kell használniuk.

Nagymaroson pedig ebbe beleterveztek egy tizenkétmilliós játszóteret – egy úgynevezett „álomhajó” típusút – mely egy komplett építmény, hajó alakú mászóka csúszdákkal, mászófallal, hálóval, bebújható terekkel a gyerekeknek, egyszóval modern és tetszetős.

Azonban van némi szépséghibája a dolognak.

Mégpedig, hogy a környéken lakó szülők már korábban építettek egy játszóteret a gyerekeknek az érintett területen, valamint a tűző nap ellen egy napvitorlát is beszereztek és kihelyeztek (melyet aztán az önkormányzat rakott el télire és tőlük kellett visszakérni), sőt, mi több, a játszóteret nincs egy hónapja hogy felújították.

Ráadásul míg a régi játszótér megfért a fákkal, melyek legalább valamennyi árnyékot adtak, az új nem fér el a fáktól.

Ezt pedig Schindler szerint előre tudhatta az önkormányzat, mivel úgy tudja, a tervezők előre szóltak a megrendelőnek hogy útban lesznek a fák, de a település vezetése ennek ellenére kitartott amellett, hogy az új játszóteret márpedig oda kell építeni, ahol már van egy.

A fák kivágása a polgármester-aspiráns szerint azért is problémás, mert kevés a fa az érintett szakaszon – és most már annyi se lesz – valamint több, különböző fafaj képviselői is ott vannak a halálra ítéltek listáján.

A lakosok, mikor megtudták hogy az önkormányzat elkezdte kivágatni a fákat, az első fa kivágása után nagyjából húsz-harmincan kivonultak a helyszínre, hogy megakadályozzák a kivágásokat, így a hat kivágásra ítélt fa közül öt egyelőre még áll, egy helyi környezetvédő aktivista szimbolikusan le is ült egy kötéllel az egyik, már előkészített fa elé.

A tiltakozás hatására megjelent a jegyző, valamint a polgármester is, éppen két rendőr társaságában.

A lakosok elégedetlenségét látva az önkormányzat ki is adott egy közleményt, miszerint kegyeskednek megmenteni egy (1) fát, a gesztenyét:

Arról azonban továbbra sincs információ, mikor fognak tovább vágni, ugyanakkor a munkások, akiket kivezényeltek a feladatra a lakók felháborodása láttán a csütörtöki tiltakozás idején nem folytatták a munkát, mondván ha majd a polgármester odamegy és azt mondja hogy vágjanak, akkor fognak vágni, nem szegülnének szembe a nép akaratával.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a jegyző, akinek feladata lenne eljárást indítani az illegális fakivágás miatt, ezt nem fogja megtenni, hisz ő maga is támogatja azt, így előbb-utóbb bizonyosan megtörténik.

A hivatal közleménye pedig meg is adja a magyarázatot a miértre:

„települési szinten mindent megteszünk azért, hogy minél kevesebb fa kerüljön kivágásra és azt is csak nagyon indokolt esetben, de gyermekeinkért is mindent megteszünk, az ő életterük minőségének javítása, talán még egy gondolattal fontosabb számunkra.”

A gyerekek életterének minőségi javítását pedig egészen unortodox módon – akár Ferencvárosban – árnyékot adó fák nélkül képzelik el.

Címlapkép: Balázs Gábor