Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer tüntető foglalta el London öt legnagyobb hídját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombat délelőtt több ezer tüntető foglalta el London öt legnagyobb hídját, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára – írja a Guardian. Az akcióval súlyos forgalmi fennakadásokat okoztak a fővárosban.

Fotó: egy tüntető az egyik elfoglalt hídon. / Twitter

A tüntetést az Extinction Rebellion (A Kihalás Lázadása) nevű csoport szervezte, akik a múlt hónapban a Guardian-en közzétett nyílt levelükben arról írtak, hogy a brit kormány klímaváltozással szemben tett konkrét lépéseinek hiánya azt jelenti, hogy megbontották a „társadalmi szerződést”. Ennek fényében a szervezet úgy véli, jogukban áll tömeges állampolgári engedetlenségi akciókkal „lázadni azért, hogy az életet magát védelmezzük”.

Az Extinction Rebellion „A lázadás napja” címmel hirdetett szombatra eseményt, melyben arra szólította fel a londoniakat, hogy lázadjanak a brit kormány ellen annak „az éghajlatváltozás katasztrófájával és az ökológiai összeomlással szemben tanúsított bűnös tétlensége miatt.” A tüntetők a Waterloo, a Southwark, a Westminster, a Blackfriars és a Lambeth hidat foglalták el.

A tüntetést szervező csoportnak három fő követelése van:

  1. „A kormány mondjon igazat az éghajlattal és a tágabb ökológiai vészhelyzettel kapcsolatban, változtasson az ezzel kapcsolatos következetlen politikáján és dolgozzon együtt a médiával az állampolgárokkal való kommunikáció érdekében.
  2. A kormány fogadjon el jogilag kötelező érvényű politikai intézkedéseket a széndioxid-kibocsátás 2025-re nettó nullára történő csökkentése és a fogyasztás szintjének csökkentése érdekében.
  3. Hozzanak létre egy olyan nemzeti népgyűlést, amely felülvizsgálja ezeket a változásokat, egy erre alkalmas demokrácia létrehozásának részeként.”

A szombati akciót követően az Extinction Rebelion a jövő héten további megmozdulásokat tervez: szerdától kezdve kisebb aktivista csoportok fognak utakat és hidakat elfoglalni London környékén.

„Az ökológiai krízis súlyosságát tekintve ez a tiltakozás megfelelő mértéke” – idézi a Guardian a szombati tüntetés egyik szervezőjét, Gail Bradbrookot. „Csakis egy ilyen nagyszabású gazdasági zavarkeltés tudja arra kényszeríteni a kormányt, hogy meghallgassa a követeléseinket. Készen állunk arra, hogy mindent kockáztassunk a jövőnkért.”

Az Extinction Rebellion múlt heti akciói során (például páran pillanatragasztóvál hozzáragasztották magukat a Downing Street 10. kapuihoz) körülbelül 50 aktivistát tartóztattak le, a hídfoglalás során is többeket letartóztattak.

A csoport nyílt levelét közel 100 elismert tudós is aláírta, mivel, ahogy írják,

„Ugyan a tudományos megközelítésünk és szakterületeink eltérőek, egy dologban egyetértünk: nem toleráljuk ennek, vagy bármely más kormánynak abbéli kudarcát, hogy jelentős és azonnali lépéseket tegyen az egyre súlyosbodó ökológiai krízissel szemben. A tudományos bizonyítékok egyértelműek, a tények megcáfolhatatlanok, és elfogadhatatlan számunkra, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak kelljen megbirkóznia annak a precedens nélküli katasztrófának a következményeivel, melyet mi hoztunk létre.”