Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olvashatatlan fénymásolatban kapják meg szeretteik leveleit a magyar börtönökben a fogvatartottak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Helsinki Bizottság egy fénymásolt fényképet tett közzé Facebook oldalán, amelyet egy fogvatartott kapott egy magyar börtönben. Elvileg a fénykép egy családi fotó, de annyira rossz a fénymásolat minősége, hogy semmi nem látszik rajta.

Fotó: Ennyi látható egy fogvatartottnak küldött családi fénykép fénymásolatán. / Magyar Helsinki Bizottság Facebook oldala.

„Apának szeretettel.” Ki látható ezen a családi képen? A kérdés nem vicc. Nagyon nem az. Kapaszkodjatok meg: ez egy családi kép!”

– írja a Helsinki Bizottság a szürke képről.

A jogvédő civil szervezet szerint nem csak a fényképeket kapják meg ilyen minőségben a rabok, hanem szeretteik leveleit is. A fogvatartottak már néhány hónapja nem kaphatják meg a nekik küldött fényképek és levelek eredetijét, mivel hozzátartozóik több esetben drogba áztatták a papírokat – legalábbis a büntetés-végrehajtás erre hivatkozik.

A nagy valószínűséggel nem a többség által elkövetett vétség miatt azonban mindenki bűnhődik, következményeképp minden fogvatartott olvashatatlan és felismerhetetlen fényképeket és leveleket kap.

„Hogy hogyan is érvényesülne így a fogvatartott joga a kapcsolattartáshoz? Sehogy. Egyetlen jó a dologban: nem sérül senkinek sem a képmásához fűződő joga, akkor sem, ha most itt egy az egyben közöljük a „családi képet”, talán gyerekekkel, talán bikinis anyukával” – írja a Helsinki Bizottság.

A civil szervezeteket egy évvel ezelőtt tiltották ki a magyar börtönökből, azóta csak az államközeli szervek felügyelik a börtönviszonyokat. A Helsinki Bizottság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) között 1999 óta futott egy kétoldalú program, aminek keretében a civil szervezet évente 2-8 fogvatartási intézetet meglátogatott. A börtönlátogatásokról készült jelentéseik nyilvánosak voltak, a szervezet honlapján bárki elolvashatta őket. Ezt az együttműködést 2017 októberében mondta fel egyoldalúan a BVOP.

A Helsinki Bizottság a civilek kitiltása óta eltelt egy évről tart beszélgetést november 13-án, amin olyan kérdéseket járnak körbe a meghívottak, mint hogy mi történt azóta a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben, milyen külső kontroll érvényesül, mi változott az elítéltek körülményeiben, és hogy egyáltalán honnan lehet megbízható információhoz jutni a börtönökben uralkodó állapotokról.

A Helsinki Bizottság fénymásolt képekről és levelekről szóló teljes posztját itt lehet elolvasni: