Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az argentin szenátus nemet mondott az abortuszra, de a nőmozgalmakat nehéz lesz megállítani

Ez a cikk több mint 5 éves.

Maratoni, 15 órás vita után tegnap elutasította az argentin szenátus azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna a terhesség megszakítását az első 14 hétben. A latin-amerikai ország felsőháza 38-31 arányban mondott nemet a javaslatra, amelyet júniusban az alsóház szűk többséggel már megszavazott.

Argentínában jelenleg  a terhesség megszakítása csupán nemi erőszak esetén engedélyezett, illetve akkor, ha a terhesség veszélyt jelent az anya életére.

Minden más esetben az abortusz börtönnel büntetendő.

A szigorú jogszabályi tiltás ellenére évente körülbelül félmillió abortuszra kerül sor az országban, többnyire improvizált vagy nem biztonságos eljárás keretében. Éppen ezért az ilyen titokban elvégzett terhességmegszakítások jelentik a várandós argentin nők első számú halálokát.

A szenátus mostani döntése után az abortuszhoz való jog egyik támogatója a Guardiannek elmondta, nem veszítette el optimizmusát, ugyanis szerinte a küzdelem nem ért véget, és előbb-utóbb sikerül kiharcolni a nők reproduktív jogainak garantálását.

Derűlátása nem indokolatlan, hiszen az elmúlt években hatalmas feminista tömegmozgalmak keltek szárnyra az abortusz kérdése kapcsán.

A most leszavazott törvényjavaslat útja 2015-ben indult, ezzel párhuzamosan nőjogi szervezetek egyre szélesebb körben tudták mozgósítani az argentin társadalmat. A NiUnaMenos (Egy nővel sem kevesebb) névre hallgató csoport az elmúlt években rengeteg nagy megmozdulást tartott országszerte, kiállva a nők elleni erőszak, a nők ellen elkövetett gyilkosságok és a klandesztin abortuszok miatti halálesetek ellen. Júniusban Buenos Airesben, a kongresszus épülete előtt tartottak 800 ezres tömegdemonstrációt, amelynek hatására az alsóház végül rábólintott az abortusz legalizálására. A szervezet szintén több százezres tömeget mozgósított a tegnapi szavazás idején:

Egy lépéssel tovább viszi ezt az utcai politizálást a szocialista-feminista Pan y Rosas (Kenyér és rózsák) névre hallgató mozgalom, amely nem csupán demonstrációkat szervezett, de munkabeszüntetéseket is olyan gazdasági ágazatokban, amelyekben jelentős a női dolgozók túlsúlya. Andrea D’Atri, a csoport alapítója szerint lehet, hogy a kongresszusban szavaznak az abortusz kérdéséről, de győzni csak az utcán lehet.

Az argentin nők küzdelme Latin-Amerika-szerte hasonló mozgalmakat és megmozdulásokat ihletett. Brazíliában, Peruban, Bolíviában, Uruguayban, Mexikóban. Kolumbiában és Chilében is szolidaritási felvonulásokat tartottak, és a Ni Una Menos csoportok is alakultak több országban. Tegnap világszerte több helyszínen került sor szolidaritási akciókra, ahogy az az alábbi térképen is látható.

(Forrás: La Izquierda Diario)

A régióban jelenleg csupán Kuba, Uruguay, Puerto Rico, Guyana, Francia Guyana és Mexikóváros engedélyezi a terhességmegszakítást, így a női jogokért való küzdelem a többi országban is igen releváns kérdés. Annál is inkább, mert a térségben a katolikus egyház nagyon erős politikai befolyással rendelkezik, és rendre áll útjába a nőjogi kezdeményezéseknek.

Az argentin szenátorokra is óriási nyilvános nyomást helyezett a katolikus klérus felső vezetése, és a Buenos Aires-i érsekből Ferenc pápává lett Jorge Mario Bergoglio is többször felszólalt az abortusz legalizálása ellen.

Az egyház mellett különböző jobboldali csoportok is erős szervezettséggel rendelkeznek, és olykor erőszakosan is fellépnek a nőjogi mobilizáció ellen. Az abortuszellenes aktivisták nemcsak az argentin fővárosban tartottak demonstrációkat, de Chile fővárosában, Santiagóban egy júliusi nőjogi felvonulás után egy jobboldali aktivista három nőt is megkéselt.

Az argentin feministák mindenesetre ígérik, nem hátrálnak meg, és a tegnapi szenátusi döntés ellenére kiharcolják az abortuszhoz való jogot.

(via The Guardian / Left Voice)