Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semjén Zsolt újabb kínos körre számíthat a kilőtt szarvas miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu írta meg, hogy újabb dokumentumok teszik ismét kínossá Semjén Zsolt skandináv kalandozásait.

A miniszterelnök-helyettes eddig is azzal érvelt, hogy nem politikusként, hanem magánszemélyként (és számos vadászati szervezet tagjaként) hívták meg a vadászatokra.

A vadászatait finanszírozó Farkas József pedig saját állítása szerint magánszemélyként fizette Semjén túráit. Ehhez képest a 24.hu birtokába került dokumentumok szerint családi vállalkozása állhatta a költségeket.

Farkas Józsefről, a nagylelkű vadászbarátról annyit érdemes még egyébként tudni, hogy állami és uniós pályázatokon is tarolni szokott.

Akkor most ki fizetett?

Farkas Semjén kérdésére azt válaszolta:

„…a svédországi vadászat költségei saját pénzemből utaltam át a vadászatszervező svédországi magánbanki számlájára. A Farkas család 100 százalékos tulajdonában álló Life Tree Holding s.a.r.l. egy keretszerződés szerint nyújt kölcsönt nekem, mint magánszemélynek, melyet köteles vagyok visszafizetni, de saját célra használhatom fel. A baráti vadászat költségeit is részben ebből a kölcsönből finanszíroztam.”

Viszont a 24.hu birtokába került egy levél, amelyet egy, a Life Tree Holding s.a.r.l. képviseletében eljáró ügyvéd írt, és amelyben a svédországi vadászatok szervezőit emlékezteti arra a „szerencsétlen körülményre”, hogy a cég könyvelésének felülvizsgálatakor kiderült, a szolgáltatásokról nem kaptak költség elszámolásra alkalmas számviteli bizonylatokat, számlákat.

Ezért kérik, hogy a „bizonyára kiállított, de át nem adott számlákat” az elmúlt 5 évre visszamenőleg küldjék meg irodája címére.  

Az ügyvéd jelezte továbbá, hogy amennyiben kérésének nem tesznek eleget,

akkor megbízói kénytelenek lesznek felhívni a svéd adózási szervek figyelmét a sajnálatos eljárásukra.

Ebből a nem túl baráti levélből fakadóan azonban adódik a kérdés: ha Farkas József magánszemélyként, kölcsönből fizette Semjén vadásztúráit, akkor miért a családi cége követeli a számlákat az utakról, 5 évre visszamenőleg?

A vadászutak egyébként 4-5 millió forintba kerültek.

Egy dolog tűnik biztosnak egyelőre: Semjén Zsolt ellen nem indul vagyonnyilatkozati eljárás, pedig a miniszterelnök-helyettesnek mindenképpen fizetnie kellett volna az ajándék után. Ha cégtől kapta a juttatást, akkor azt személyi jövedelemadó és közterhek sújtják, ha magánszemélytől, akkor pedig illetéket kellett volna fizetnie utána.

Ehhez képest (bármi is legyen az igazság), hiába fordult a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője, Ligeti Miklós többször is a parlament mentelmi bizottságához, hogy kezdeményezzenek vagyonnyilatkozati eljárást a KDNP elnöke és Orbán helyettese ellen, semmilyen vizsgálat nem indult.

(via 24.hu)