Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Svédországban illegális lelőni a rénszarvasokat, de ez Semjént nyilván nem zavarta

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Klubrádió beszélt a világ legnagyobb természetvédelmi szervezetének, a Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Forum) svéd munkatársával, Tom Armbrommal, akinek elmondása szerint Svédországban törvénybe ütközik a rénszarvasok kilövése, mivel olyanok, mint a háziállatok. A szakember szerint a rénszarvas teljesen háziasított állat, a gazdáját fel is ismeri.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy Semjénnek rendkívül könnyű lehetett lelőni az állatot, hanem azt is, hogy valószínűleg lefizette a helyi földtulajdonosokat azért, hogy ne legyen az ügyből probléma.

Tom Armbrom szerint a „A legvalószínűbb az, hogy a vadászok kötöttek egy egyezséget a számi (lapp) földtulajdonossal, és fizettek egy nagyobb összeget. De az tény, hogy egy háziasított rénszarvast nem nehéz kilőni. Meglehetősen szelídek ugyanis. Van olyan, amely felismeri a gazdáját, és oda is megy hozzá. Ha ez történt, azt nem is nevezném vadászatnak.”

Semjén az egész botránnyal kapcsolatban először azt állította, hogy rokonlátogatóban járt Svédországban, majd azt, hogy őt csak meghívták az útra és nem felelőssége megvizsgálni vendéglátója anyagi helyzetét – aki egyébként egy rengeteg állami megbízáshoz jutó szállodaipari vállalkozó, név szerint Farkas József.

A 444-nek Semjén azt is elmondta, hogy azért nem beszél arról, hogy kivel és hol vadászik, mert az „a vadászvilágban ugyanolyan inkorrektség, mint például az orvosi titoknak vagy a gyónási titoknak a megsértése”, „vagy mint egy nőügyben az indiszkréció”.