Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az NVB megnehezíti, hogy az ellenzéki jelöltek visszalépjenek egymás javára a kampányban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Nemzeti Választási Bizottság ma döntött arról, hogy iránymutatást ad ki a pártoknak az országos listaállítás feltételeiről. A törvény szerint az április 8-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az NVB mostani döntése azonban hozzáad ehhez egy újabb csavart:

egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

A Nyugat.hu szúrta ki, hogy a döntés megnehezíti az ellenzéki pártok számára, hogy bizonyos egyéni választókerületekben a kampány során visszaléptessék gyengébb jelöltjeiket egy másik párthoz tartozó esélyesebb jelölt javára – vagyis akadályokat gördít a koordináció elé.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke baloldalon, mellette Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. (MTI Fotó: Marjai János)

2014 előtt, a kétfordulós választási rendszerben a második forduló előtt volt arra alkalom, hogy az elsőben kiesett jelöltek beálljanak valaki mögé, akinek sikerült bejutnia a második fordulóba. Az egyfordulós rendszer ezt már nem teszi lehetővé, így az egyes pártoknak még a választások előtt el kell dönteniük, hogy visszaléptetik-e jelöltjeiket valaki más javára.

A Fidesz baloldali és liberális ellenzéke most emellett a koordinációs opció mellett döntött, és azt a célt tűzte ki, hogy minden körzetben egy jelölt, a legesélyesebb álljon szemben a kormánypárt jelöltjeivel. Az NVB mai döntése ezt nehezítené meg.

A döntés értelmében ugyanis, ha egy párt regisztrálta jelöltjeit és teljesíti az országos lista állításának feltételeit, de a kampány során visszalépteti valaki javára néhány jelöltjeit, és ezzel az országos listaállításhoz szükséges feltételek alá süllyed – tehát nem lesz 27 egyéni jelöltje, vagy nem a megfelelő területi elosztásban -, akkor az NVB törli az országos listáját is.

Így minden ellenzéki pártnak meg kell gondolnia majd, megéri-e visszaléptetnie egyéni jelöltjeit, nem kockáztatja-e ezzel országos listáját és a vele járó kampánytámogatást.

A döntés leginkább a külön listával indulni akaró pártok dolgát nehezítheti meg igazán.

A Nyugat.hu arra is emlékeztet, hogy korábban elegendő volt egyszer igazolni a listaállításhoz szükséges feltételek teljesítését, a későbbi visszalépések ezt már nem befolyásolták.

(Nyugat.hu / MTI)