Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitiltotta a közösségi térből az LMBT civil szervezetet az Új Nemzedék Központ Szegeden

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kitiltották a Szegedi LMBT Közösségért civil szervezetet a helyi Új Nemzedék Központból, holott korábban filmklubot szerveztek a helyszínre, és még „Biztonságos Tér” matricájukat is kihelyezhették – írja a Szegedi Csípős blog.

A Szegedi LMBT-Közösségért nyáron a Szegedi Ifjúsági Napokon is kint volt/Fotó: Szegedi LMBT Közösségért – Facebook

A déli megyeszékhelyben található központból való lényegi kizárásról az országos vezetés döntött, azután hogy a melegszervezet a Humen magazinnak – amely a magyar meleg közösség lapja – szeretett volna nyilatkozni a Központtal kapcsolatos pozitív élményeiről. A szegedi Új Nemzedékes vezetők a sajtónyilatkozat előtt megkérdezték a budapesti központot, aki nemcsak a nyilatkozatot tiltotta meg, de elrendelte: a Szegedi LMBT közösség nem használhatja a közösségi teret.

A drasztikus lépéseket a budapesti vezetőség azzal indokolta a blog szerint, hogy az LMBT-érdekvédő csoport politikailag foglal állást ügyekben, szerintük pedig ez tilos. A szegedi LMBT Közösség szerint ők nyilván politizálnak, hiszen „szeretnek beleszólni az őket érintő közügyekbe, a helyi közgyűlésben is aktívak.

A civil szervezet arról is beszámolt, információik szerint a szegedi Új Nemzedék munkatársai kifejezték nekik egyet nem értésüket a budapesti döntéssel kapcsolatban. Korábban önkormányzati támogatással a homofóbia ellen tiltakozva ide is kirakta a közösség „Biztonságos tér” matricáit de most ezeket is le kellett venni.

Az Új Nemzedék Központok az ifjúság aktivizálására jöttek létre, a kormány által menedzselt Új Nemzedék programot az Európai Unió Európai Szociális Alapja támogatja.

Címlapkép: Szegedi LMBT Közösségért - Facebook